A csökkenő kamatok kevésbé vonzóvá teszik az állampapírokat

2024.04.23. 18:00
A korábbi időszakhoz képest jelentősen visszaesett a kereslet a lakossági állampapírok iránt. A meggyengült forintárfolyam is szerepet játszhat abban, hogy sokan elfordultak az állampapíroktól és a forintban való befektetéstől.

Jelentősen csökkent az inflációkövető állampapírok kamata. Míg a tavaly november előtt vásároltakra 18 százalékos kamatot adnak, addig a Prémium Magyar Állampapír jelenleg egy évig 7,9 százalékos kamatot fizet – számolt be az Economx.

Mint írták, vonzóbb ajánlatnak számít a Fix Magyar Állampapír által három évre kínált évi 7 százalékos kamat. A korábbi időszakhoz képest így is csökkent a lakossági állampapírok iránti kereslet. 

Az Államadósság Kezelő Központ adataiból kiderült, hogy a Fix Magyar Állampapírból 14,2 milliárd, a 6 százalékos kamatot fizető Egyéves Állampapírból 10,7 milliárd, a PMÁP-ból 4,2 milliárd forint értékben vásároltak. A lap szerint az idén mért legkisebb heti adatot rögzítették, amely alapján 40,5 milliárd forintért vettek lakossági állampapírt.

A befektetőket az állampapíroktól és a forintban való befektetéstől is elfordíthatta a jócskán meggyengült forint árfolyama.

Egy euró alig kevesebb mint 400 forint, így nem meglepő, ha egyre kevesebben szeretnék vállalni a leértékelődés kockázatát – tették hozzá.