Most már osztalékot is felvesz Mészáros Lőrinc a tőzsdei cégéből

2024.04.24. 13:18
Részvényenként 10 forintos osztalékhoz jutnak az Opus Global Nyrt. tulajdonosai. A társaság középtávú stratégiája komoly eredménybővüléssel számol, ami az osztalékra hajtóknak is jó hír lehet.

Az Opus Global Nyrt. történetében először osztalékot fizet a társaság. A cég

a konszolidált adózott eredményének 15 százalékát, 6,7 milliárd forintot fizet ki részvényeseinek, ez 10 forintot némileg meghaladó részvényenkénti osztalékot jelent,

döntöttek a társaság részvényesei a közgyűlésükön, ahol egyébként a tulajdonosok 73 százaléka vett részt – tájékoztatott Medgyesi Attila vezérigazgató-helyettes.

Az elfogadott számok alapján az Opus Nyrt. adózott eredménye 11,7 milliárd forintra emelkedett a tavalyi 8,6 milliárd forintról – mondta Kistakács Tünde pénzügyi igazgató. A társaság pénzügyi befektetőként működik, ezért bevételeinek döntő részét a konszolidációs körbe bevont 29 konszolidált és 5 társult társaság által fizetett osztalék jelenti, működési költségeit pedig a tagok által fizetett menedzsmentdíjak adják. A cégcsoport konszolidált eredménye egyébként 44,8 milliárd forintra nőtt.

A konszolidáció évei jönnek

A közgyűlés elfogadta a társaság új stratégiáját, amely az akvizíciós időszak lezárását követően 2026-ig konszolidációt, a cégcsoporton belüli szinergiák még komolyabb kihasználását célozza. Az új elképzelések megvalósulása esetében 2026-ban várhatóan egy átláthatóbb, letisztult cégcsoport jöhet majd létre, ennek érdekében cégösszevonásokat, döntési szintek kiszervezését is tervbe vették.

Emellett kiemelten fontos célként határozták meg a részvényesi értékteremtést. Ennek jegyében már most közölték, hogy

a társaság által felvázolt EBITDA-pálya (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) a 2022-es 74 milliárd forintról 2026-ra 110 milliárd forintra emelkedik.

Hasonló vállalásként fogalmazódott meg a 15 százalékos osztalékszint fenntartása is a következő két évre.

Csökkentik a közkézhányadot

Emellett döntés született arról is, hogy az Opus 10-ről 20 százalékig emelheti a sajátrészvény-hányadát, összesen 10 milliárd forint értékben vásárolhat új részvényeket. Így jó eséllyel szűkül majd a közkézhányad, azaz hosszabb távon kevesebben részesedhetnek a társaság sikeréből. A társaság korábban is vásárolt saját részvényeket, a cégcsoportnál lévő 53 millió részvényből csak a tavaly felvásárolt 3 millió részvény kerül majd bevonásra – erre a felvásárlási ajánlatban kötelezettséget vállalt a társaság. Egyelőre további bevonásról nem született döntés.

Négy üzletágban bővülnek

A tavalyi eredményesség alapja az ipari szegmens volt. Itt a legkomolyabb eredményt a Mészáros és Mészáros építőipari cég hozta. Az RMI a Budapest–Belgrád vasútvonal Soroksár–Kelebia vonalát építi. Emellett az R-Kord is vasútépítési projektekben érdekelt. A Wamsler esetében az eddigi tűzhelyre alapozott portfóliói kibővítését célzó fejlesztések zajlanak.

A turizmusszegmensben a Hunguestnél most fejeződik be a legnagyobb szállodaberuházás, amivel lényegében szinte a teljes hálózatban sikerül osztályt lépni: a jellemzően 3 csillagos házakat a modernizáció révén 4 csillagosra emelték. Az üzletágban Ausztriában és Montenegróban lévő szállodák a balatoni kempingeket üzemeltető Balaton Tourist található.

Az élelmiszer-üzletágban a 2010-es években indított zöldmezős gabona- és kukoricafeldolgozók mára beértek – a két gyár 80 százalékos exporthányaddal büszkélkedhet.

A legfiatalabb üzletág az energiaportfólió, amely a gázszolgáltatásban érdekelt Tigáz és árampiaci szereplő Titász megvásárlásával alakult ki. A Tigáz az országos gázelosztás 40 százalékáért felel, a Titász esetében pedig a közeljövőben megvalósuló észak-magyarországi ipari beruházások kiszolgálása jelent majd komoly növekedési lehetőséget. A két társaság összevonása jó példát mutat a szinergiák kihasználására: a vállalatok hasonló back office tevékenységének összevonására külön cég szerveződött.