Minden második fiatal attól fél, hogy bármikor elveszítheti az állását

2024.04.25. 09:45
A K&H ifjúsági indexe szerint az állásukat stabilnak tartó fiatalok aránya az idei első negyedévben 47 százalékos volt, továbbá a 19–29 éves dolgozó fiatalok között tízből négyen érzik megbecsültnek magukat.

A fiatal dolgozók körében még bőven van tér a fejlődésre a munkahely megítélésében – olvasható a K&H ifjúsági index felmérésében, amely az idei első negyedévre vonatkozik. Mint írták,

A dolgozó 19–29 éveseknek csak a 20 százaléka mondta „kifejezetten stabilnak” a munkahelyét, további 27 százalékuk pedig csak „inkább stabilnak” érezte.

Tehát az érintettek kevesebb mint fele, 47 százaléka tartja elég stabilnak az állását. Ez az alacsony arány megfelel az előző negyedévek eredményének, hosszabb távon, 2021 vége óta viszont már gyengébb értéket jelent – írta a K&H.

A felmérés szerint a 2010-es évek végén rendre sokkal jobb eredmények születtek: rendszeresen előfordultak 60 százalék feletti negyedévek, két alkalommal, 2017 végén és 2020 második negyedévében pedig még 70 százalékot meghaladó értéket is láthatunk.

A fiatalok nem érzik úgy, hogy számítanak

A mostani felmérés szerint a dolgozó fiatalok 39 százaléka szerint a helyzete nem különösebben stabil, de nem is instabil. Több mint 14 százalékuk azonban labilisnak mondta a munkahelyét, azaz tartanak annak elvesztésétől.

A munkahelyi stabilitást nem befolyásolja, azonban hatást gyakorolhat rá a megbecsültség. Az alkalmazásban álló fiatalok táborában itt is kisebbségben vannak, akik kedvezően látják a helyzetüket:

mindössze 38 százalékuk érzi, fontosnak tartják az adott munkáját.

A tájékoztatás szerint ez megfelel az előző negyedévekben mért eredménynek. A felmérés 2012-es indulása óta eltelt időszak első harmadában ennél gyengébb eredmények születtek, 2017 közepéig pedig jellemzően 40 százalék alatti értékek.

A 2019-es és a 2020-as év végén, majd 2021 elején 46–49 százalékos mutatót is mértek. Utóbbiak számítanak a csúcsértéknek, de az is látszik a hosszú távú adatokból, hogy a fiataloknak kevesebb mint a fele érez valódi megbecsültséget.