Ezzel mindenkinek számolnia kell, letette a névjegyét a Nemzeti Tőkeholding

2024.04.25. 12:23
A Nemzeti Tőkeholding Zrt. (NTH) és tulajdonosi joggyakorlója, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közös célja, hogy hozzájáruljon a befektetési környezet javításához, a vállalatok tőkeellátottságának növelésével ösztönözze a gazdaság fejlődését – ismertette Katona Bence, az NTH elnök-vezérigazgatója egy sajtóbeszélgetésen csütörtökön Budapesten. Új lendületet vesz a tőkepiac Magyarországon a Nemzeti Tőkeholding csoportnak köszönhetően.

A piacfejlesztéshez kulcskérdésnek nevezte a befektetők aktivitásának ösztönzését. „Kihívást jelent a 8-10 ezer magyar közép- és nagyvállalat tőkefinanszírozása, mivel régiós összevetésben alacsony szinten van ezeknek a cégeknek a tőkeellátottsága” – mondta Katona Bence, a Nemzeti Tőkeholding elnök-vezérigazgatója.

Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobbja

Katona Bence arra is emlékeztetett, hogy elindult a Baross Gábor Tőkeprogram, ennek első, ingatlan- és értékpapíralapokat célzó alprogramjai már mostanra szép eredményeket hoztak: tíz befektetési alapkezelő 13 alapja nyert a pályázaton, összesen 164 milliárd forint tőkét fektettek be. Ezután 200 milliárd forintos kerettel elindult a Baross Gábor Tőkeprogram második pillére, a Zöld Alapok Tőkeprogram;

ennek részeként bejegyezték az első tőkealapot, amely 50 milliárd forinttal segíti a zöldátállást célzó fejlesztések megvalósítását.

Az elnök-vezérigazgató kitért arra, hogy tőkebefektetési tevékenységét az NTH két specializált kompetenciaközponton keresztül látja el: a Hiventures a hazai kockázatitőke-piac stabil szereplőjeként a startupokat, a Focus Ventures pedig a hazai piacon már bizonyított közép- és nagyvállalatokat segíti a további fejlődésben.

A Hiventures indulása óta mintegy 7 év alatt több mint 450 startupvállalkozásnál eszközölt tőkebefektetést, ezáltal 250 vállalkozás elindulását tette lehetővé. Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb és legaktívabb kockázatitőke-alapkezelőjévé vált.

A Hiventures a hazai startuppiacon elvégezte katalizátor- és piacfejlesztő feladatát, a megerősödött hazai startup-ökoszisztéma pedig a jövőben mérsékeltebb állami részvétel mellett is tud hatékonyan működni. Ezért a továbbiakban a Hiventures kizárólag kockázatitőke-befektetői kompetenciaközpontként folytatja működését.

Majd Katona Bence közölte, az idei évtől az NTH csoporton belül különálló cég, a Focus Ventures végzi a Hiventures meglévő, jelenleg 39 cégből álló és mintegy 391 milliárd forint éves árbevétellel rendelkező vállalati portfóliójának kezelését, illetve az érett vállalatok fejlődését célzó tőkealapok kezelésével és új kihelyezésekkel kapcsolatos feladatokat. Az NTH által befektetett belföldi alapok eddig 488 cégben valósítottak meg 1097 milliárd forint összegű befektetést – összegezte Katona Bence az MTI beszámolója szerint.

Katona Bencével készült interjúnk az alábbi linken érhető el.

Új lendületet vesz a tőkepiac

A Nemzeti Tőkeholding tavaly január 1-jén azzal a céllal jött létre, hogy még hatékonyabbá tegye a meglévő, részben vagy egészben állami hátterű tőkealapok forráskihelyezését, felülvizsgálja az alapkezelői megállapodásokat, mozgósítsa a hazai befektetőket, a piacfejlesztés érdekében pedig hiánypótló tőkeprogramokat valósítson meg. A hatékonyabb és átláthatóbb működést biztosító folyamatoknak köszönhetően jelentősen,

49 százalékról 67,6-ra nőtt a koordinált 51 darab alap kihasználtsága, az alapkezelési díjak mértékét egységesen évi 1,5 százalékban maximalizálta.

Életre hívta a Baross Gábor Tőkeprogramot, amelynek első, ingatlan- és értékpapíralapokat célzó alprogramjai már most számszerűsíthető eredményeket realizáltak – olvasható a sajtónak megküldött háttéranyagban.

Az NTH és tulajdonosi joggyakorlója, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közös célja, hogy hozzájáruljon a befektetési környezet javításához, a vállalatok tőkeellátottságának növelésével ösztönözze a gazdaság fejlődését, előmozdítva ezáltal a hazai vállalkozások versenyhelyzetét valamennyi iparágban. A minél hatékonyabb működéshez az NTH megújítja belső struktúráját, amely révén a magyar vállalkozások még hathatósabb segítséget kapnak a továbbiakban.

Ennek megfelelően a két nagyobb célcsoport – a már érett vállalatok, valamint a cseperedő innovatív startupok – életciklusához, növekedési céljaihoz és speciális finanszírozási igényeihez igazodó tőkebefektetési tevékenységét az NTH két specializált kompetenciaközponton keresztül látja el. A Hiventures a hazai kockázatitőke-piac stabil szereplőjeként a startupokat, a Focus Ventures pedig a hazai piacon már bizonyított közép- és nagyvállalatokat segíti a további fejlődésben – összegezték a háttéranyagban.