2024. június 25. 18:00
Hollandia
Ausztria
Olympiastadion III. forduló
2024. június 25. 18:00
Franciaország
Lengyelország
BVB Stadion Dortmund III. forduló
2024. június 25. 21:00
Anglia
Szlovénia
Cologne Stadium III. forduló
2024. június 25. 21:00
Dánia
Szerbia

A kormány bejelentette: megkezdődtek a kifizetések

2024.05.22. 10:12
A múlt héten az első utalásokkal megkezdődtek a kifizetések a 75 milliárd forintos Napenergia Plusz Programban – tájékoztatott erről az Energiaügyi Minisztérium. Jelenleg további több mint 5 ezer támogatási kérelem áll feldolgozás, hiánypótlás alatt.

A teljes keretösszeg kétharmadát már lekötötték a modern napelemes rendszerek telepítését ösztönző pályázaton – írta az Energiaügyi Minisztérium közleményében. Így a kormány tájékoztatása szerint az eddigi több mint 12 ezer nyertes család átlagosan mintegy 4 millió forintos segítséget kap a zöldenergia termeléséhez és tárolásához.

A kormány a Napenergia Plusz Programban ingatlanonként akár 5 millió forint hozzájárulást kínál a napelem és energiatároló egyidejű beszerzéséhez és felszereléséhez. A pályázóknak csak költségeik harmadát kell saját forrásból állniuk.

A múlt héten az első utalásokkal a kifizetések is megkezdődtek a 75 milliárd forintos programban.

„Jelenleg további több mint 5 ezer támogatási kérelem áll feldolgozás, hiánypótlás alatt. Az már biztosra vehető, hogy a meghirdetéskor kalkulált 15 ezer háztartásnál jóval több jut támogatáshoz a programban” – összegezte a tárca.

Az átviteli rendszerirányító friss adatai szerint közel 267 ezer háztartási méretű kiserőmű üzemel Magyarországon. A többnyire családi házak tetején működő napelemes rendszerek is nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy az áramtermelő kapacitások több mint felét már a megújulók adják hazánkban.

Az Energiaügyi Minisztérium számítása szerint a tiszta energiaforrások 2015-ben még tíz százalék alatti aránya idén tavasszal nőtt 50 százalék fölé a villamosenergia-rendszer bruttó beépített teljesítőképességében. A megújulók részesedésének kilenctizede az ipari és háztartási naperőművekből származik.