2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Vodafone-felvásárlás: tiszta vizet öntöttek a pohárba

2024.05.28. 17:59
Sajtóhírekre reagálva ismertette álláspontját a Gazdasági Versenyhivatal azzal kapcsolatban, hogy milyen további teendője van a Vodafone Magyarország felvásárlásának ügyében. Ez alapján a bírósági ítélet semmilyen módon nem kötelezi arra a hatóságot, hogy utólagosan vizsgálja a korábban nemzetstratégiai minősítéssel ellátott összefonódást.

Egy uniós precedensítélet lehetőséget ad arra a Szabad Európa szerint, hogy utólag is vizsgálni és korrigálni lehessen az emberek számára káros felvásárlásokat, akkor is, ha a kormány nemzetstratégiai kivételnek tart valamit.

A lap arról írt kedden, hogy egy ilyen per már le is zárult, a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) kötelező lesz vizsgálnia a Vodafone Magyarország felvásárlását.

Ahogy arról tavaly januárban az Index is beszámolt, a tranzakció pénzügyi zárását követően a 4iG Nyrt. leányvállalataként működő Antenna Hungária Zrt. 51 százalékos, míg a magyar állam képviseletében eljáró Corvinus Zrt. 49 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik Magyarország második legnagyobb hazai távközlési vállalatában.

GVH: nincs utólagos vizsgálat

Miután az írásra reagálva hibás következtetésekről beszéltek a hatóságnál, alaposabb indoklást kért lapunk.

A hivatkozott bírósági ítélet semmilyen módon nem kötelezte arra a Gazdasági Versenyhivatalt, hogy utólagosan vizsgálja a korábban nemzetstratégiai minősítéssel ellátott összefonódást

– áll a sajtóválaszban. Kifejtették, hogy a bíróság vonatkozó döntése mindössze azt írta elő a GVH számára, hogy megismételt bejelentéses eljárásban vizsgálja meg, az összefonódás következtében előállt piaci helyzet tekintetében fennállnak-e a versenyfelügyeleti eljárás megindításának törvényi feltételei.

A vizsgálat lefolytatására a versenyhivatalnak két hónap áll rendelkezésére, ez a határidő egy alkalommal, legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a bíróság döntéséből semmilyen módon nem következik a sajtóhírekben szereplő következtetés.

Nem lépik túl a hatáskörüket

„A GVH mint jogalkalmazó minden esetben a vonatkozó és hatályos jogszabályi előírások szerint jár el. Ebből következően – a bíróság által is megerősítetten – a versenyhivatal a továbbiakban sem végezhet vizsgálatot (utólagos vizsgálatot) a nemzetstratégiai jelentőségűként megjelölt fúziók tekintetében, mivel ezzel túllépne a jogszabályokban meghatározott hatáskörén” – nyomatékosították.