Látszik a magyarok pénztelensége: bőven nagykorú autók között keresgélnek

2024.06.13. 06:19
A preferenciák alapján idén hiába „csupán” 10 év a keresett – vágyott – autók átlagéletkora, ha a jelenlegi pénztárcamérethez mégis a már bőven nagykorú, csaknem 20 éves modellek állnak legközelebb. Ugyanakkor idén fiatalodásnak indulhat a hazai autópark.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint a magyar gépkocsiállomány átlagéletkora 2024 második negyedévében már alulról súrolja a 16 évet.

A Használtautó.hu aktuális adatait, vagyis a telefonos megkeresések számát megvizsgálva azonban a vásárlók leggyakrabban még a magyar átlagnál is öregebb, 18 éves használt autók iránt érdeklődnek – miközben a toplistára 2023 után most is „odaértek” a 19 éves autók.

2022-ben még a 16 éves autók álltak a telefonos megkereséseket összesítő toplista élén, ez a szám növekedett stabilan évről évre.

A használt autók 2022-ben jelentősen megdrágultak, emiatt az autóvásárlásban gondolkodók túlnyomó része is kénytelen volt idősebb, megfizethetőbb modelleket keresni. Ez a jelenség magától értetődően a hazai állomány átlagéletkorára is befolyással volt. Ezzel szemben az újautó-árak a jelentős ár- és THM-akcióknak köszönhetően 2023 végére elkezdtek mérséklődni, amely tendencia idővel a használtautó-piacra is kihathat. Ebből kifolyólag mi is jelentősebb árcsökkenést várunk, aminek köszönhetően a hazai autópark is kissé megfiatalodhat majd

– emelte ki Lőcsei Dániel, a Használtautó.hu brand managere.

Az Index korábban több ízben is beszámolt arról, hogy vészesen öreg a magyar autópark, illetve hogy honfitársainkat a vékony pénztárca löki az öreg, környezetszennyező gépjárművek felé.

Ahogy arról is írtunk, hogy Magyarország az autócsalások egyik bázisa, és többévi több száz millió eurótól esik el, amiért nem lép fel a visszaélésekkel szemben.