Úgy néz ki, megtalálta depresszió elleni gyógyszerét az ingatlanpiac

2024.06.19. 15:16
Mostanra jelentős mértékben enyhült a 2023-ban jellemző depressziós hangulat a hazai ingatlanpiacon, ugyanakkor a forgalom még nem érte el az egy-két évvel ezelőtt jellemző szintet. Az ingatlanközvetítők szavaiból az rajzolódik ki, hogy a kereslet növekedésének legfőbb oka a hitelre vásárló vevők visszatérése volt.

2023 az elmúlt 15 év legnehezebb éve volt a hazai ingatlanpiacon – jelezte Balla Ingatlan. Ezzel szemben az idei év első negyedévében mintegy 25–30 százalékos növekedés következett be a tranzakciószámokban a tavalyi év azonos időszakához képest. Az ingatlaniroda ugyanakkor rámutatott, egyelőre még csak egy kisebb korrekcióról van szó, ez még nem jelenti azt, hogy visszatért volna a korábbi „csúcspiac”.

Kamatok által sokkolt vevők

A 2022 novemberében megjelenő hullámvölgy a tavalyi év második feléig kitartott, ekkor viszont már kezdett éledezni a kereslet. A visszaesés elsősorban annak volt köszönhető, hogy a vevőket „sokkolta” a hitelkamatok emelkedése, melynek eredményeként 12 százalékig vagy e fölé nőttek a jelzáloghitelek kamatai.

2023 második felében megváltozott a kép, többek között a csökkenő hitelkamatok, a kamatstop és a csok plusz hatására. Az irodánál az idei év első negyedévében 20–40 százalékkal nagyobb tranzakciószámot mértek, mint egy évvel korábban

– mondta Balla Frigyes, az ingatlaniroda operatív igazgatója. Megjegyezte ugyanakkor, hogy tapasztalataik szerint a vásárlók között csekély azok aránya, akik állami támogatás bevonásával vásároltak ingatlant, így a piacot inkább a 6–6,5 százalékos, piaci kamatozású hitelek mozgatták.

A forgalom növekedésében ugyanakkor közrejátszott az is, hogy az állampapírok hozama 8 százalék alá csökkent, így a befektetők egyre inkább valós alternatívaként tekintettek az ingatlanvásárlásra, ahol az 5–6 százalékos megtérülésen túl az ingatlan értéknövekedésével is számolhattak – hívta fel a figyelmet a szakértő.

A legsötétebb időszak után folyamatos javulás

Az elmúlt hónapokban tehát folyamatosan javul az ingatlanpiaci hangulat, ezzel párhuzamosan a jelzáloghitelek kamatai is ereszkedtek.

A hitelfelvételek száma a tavalyi évben mért szint kétszeresét is eléri idén, míg a beérkezett kérelmek száma a korábbi háromszorosára emelkedett.

Volt is honnan növekednie a forgalomnak, hiszen a tavalyi év sokéves mélypontot jelentett, és gyakran az volt az érzése az ingatlanközvetítőknek, mint a 2010-es évek elején, a hitelválság legsötétebb időszakában.

Az állami támogatások igénybevétele minimális. Utóbbi oka az lehet, hogy egyrészt sokan nem jogosultak a támogatásokra, másrészt akik jogosultak lennének, azok egy jelentős része sem annyira „kockázatvállaló”, hogy a támogatáshoz kapcsolódó feltételeket elfogadja – mutatott rá az ingatlaniroda.

Ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy

az év eleji várakozások pozitívabbak voltak annál, mint ami az elmúlt néhány hónapban valóban bekövetkezett az ingatlanpiacon.

Továbbra is az elmúlt évhez hasonlóan gyenge a piac, így egyelőre legfeljebb azt lehet kijelenteni, hogy valamivel nagyobb az érdeklődés a korábban tapasztaltnál, de nem következett be számottevő változás, ráadásul a növekvő érdeklődés egyelőre nem igazán realizálódik megvalósuló tranzakciókban. A 2023-as évre jellemző hullámvölgyből tehát egyelőre még nem mozdultunk ki, de bizakodásra okot adó folyamatok figyelhetők meg.