Beteheti a kaput Japán védelmi költségvetésének a gyenge jen

2024.06.19. 14:22
Vagy adót emel a szigetország, vagy a tervezettnél kevesebb eszközt tud beszerezni. A felkelő nap országa Észak-Koreával, Dél-Koreával és Oroszországgal is konfliktusba került.

Egyre nő a geopolitikai feszültség Japán körül, ezért növelni kezdte védelmi kiadásait. A legelső értesülések szerint adóemelésből szeretné finanszírozni ezt – írta összefoglalójában a Világgazdaság.

A szigetország a jen gyengülése miatt még az is lehet, hogy kevesebb eszközt szeret majd be. Az eddigi büdzsé nagyjából 43 ezermilliárd jenre rúg, ezt az elmúlt években olyan 30 százalékkal kellett csökkenteni. Két évvel ezelőtt készítettek egy tervet az emelésről. Akkor 400 milliárd dolláros keretösszeggel számoltak, a fizetőeszköz gyengülése miatt ez azonban csak 272 milliárd dollárt ér.

Emelkedtek a beszerzési költségek

  • Az F-35A vadászrepülő például darabonként 14 milliárd jenbe került, ami 2018-ban még csak 11,6 milliárd volt.
  • Egy Aegis rendszert használó hadihajó ára 392 milliárd jenbe került, ami 2020-ban még csak 240 milliárdba került.
  • Gyártanak védelmi berendezéseket is a szigetországban, ezek az eredeti kerethez képest 35 százalékkal emelkedtek, 95 milliárd jenre.

Egyelőre az a cél, hogy a GDP-t 2 százalékának megfelelő összegre növeljék a büdzsét. 

Miért is van erre szükség?

Japán szerint

  • Vita van Oroszországgal. Tokió ugyanis az általuk birtokolt Kuril-szigeteket szeretné megkapni, amit Moszkva nem ismer el.
  • Dél-Koreával pedig a  Liancourt-szirtek kérdése okoz folyamatos konfliktust.
  • A legélesebb vita azonban Kínával van a Szenkaku-szigetek miatt. Az ázsiai ország ugyanis a saját részének tekinti a japán fennhatóság alatt álló lakatlan szigetcsoportot. A helyre egyébként Tajvan is igény tart.

A Világgazdaság megjegyzi, hogy mindezt adóemelésekből vagy új sápok kivezetéséből finanszírozná Japán. Ha a lakosságra terhelnék, az annyira nem lenne okos döntés a lap szerint, bő egy év múlva ugyanis választások lesznek.