Új szintre léptek az orosz kibertámadások

2024.06.19. 14:21
A kémkedés és a kibertámadások veszélye új dimenziót ér el Németországban – figyelmeztet Nancy Faeser német belügyminiszter. A politikus ismertette a német hírszerzőügynökség legfrissebb éves jelentését.

Miután 2023-ban kiutasították az orosz diplomatákat, finomhangolták hírszerzési stratégiájukat – állítja Nancy Faeser német belügyminiszter a Politico szerint. A politikus arra figyelmeztet, hogy

a „külföldi ellenfelek” – köztük Oroszország, Kína és Irán – növekvő kiberfenyegettséget jelentenek. 

„A demokráciánkat fenyegető kémkedés, szabotázs, dezinformáció és kibertámadások új dimenziót értek el” – nyilatkozta Faeser Berlinben újságíróknak, amikor bemutatta a német belügyi hírszerző ügynökség éves jelentését, amely a német demokráciát fenyegető veszélyeket figyeli.

A Kreml most intenzívebb, sokoldalúbb kampányt folytat Berlin ellen – véli a belügyminiszter, aki szerint az orosz fél kémkedik, miközben kibertámadásokat és dezinformációs műveleteket is végrehajt.

Politikusokat is célba vettek az orosz hekkerek

„2023-ban nagyszabású kibertámadási kampány irányult nagy értékű célpontok ellen az üzleti és politikai életben, köztük az SPD pártvezetősége ellen" – mondta Thomas Haldenwang, a német belügyi hírszerzés elnöke.

Ezt a támadást azóta az APT 28 csoportnak tulajdonítják, amelyet az orosz katonai hírszerzés irányít – tette hozzá Haldenwang. 

Az iráni hírszerző szolgálatok németországi tevékenységéről elmondták, hogy célja az iráni ellenzéki csoportok és személyek megfigyelése volt a rezsim elleni tavalyi széles körű tüntetések után.

Kína is egyre többet akar megtudni

A jelentés szerint a Németországban kémkedő kínai hírszerzés egyik fő célja az volt, hogy a száműzetésben élő személyeket megfigyeljék. Peking emellett a kémtevékenységét a kutatás, az üzleti élet és a politikai területére összpontosította.

Belföldön a szélsőségesektől érkező fenyegetés is nőtt a jelentés szerint.

A szélsőségesek által elkövetett mindenféle bűncselekmény 2023-ban 39 433-ra emelkedett, ami minden idők legmagasabb értékét jelenti – áll a jelentésben.

Az iszlamista terrorizmus veszélyével összefüggésbe hozható radikalizálódott személyek száma szinte változatlanul 27 200 volt

– írják a jelentésben, amelyben azonban megállapították, hogy maga az iszlamista terrorizmus fenyegetése megnőtt a Hamász által október 7-én Izrael ellen elkövetett támadás, és az azt követő háború után.

Korábban Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter az orosz hekkertámadásokat kommentálva úgy fogalmazott:

Az egész történelmünk arról szól, hogy megpróbálnak itt befolyásolni minket, a szélrózsa minden irányából nyomást gyakorolni ránk. Ennek vannak különböző formái, például a hekkerrtámadások.

A minisztériumban és a kormányzat erre szakosodott részlegeiben dolgozó szakemberek feladata a biztonság fenntartása a miniszter szerint, és ha azt kihívás éri, nekik kell megtennie a szükséges lépéseket. A KKM belső levelezésének kikerülését érdekes kérdésnek nevezte.