Öveket becsatolni, megindult a fordulat a benzinkutakon

2024.06.19. 11:01
Csütörtöktől a benzin 2, a gázolaj ára 6 forinttal emelkedik. A héten ez már a második áremelés, így két nap alatt összesen a benzin 4, a gázolaj ára 14 forinttal emelkedett literenként.

Ismét drágulásra számíthatunk az üzemanyagárak tekintetében – tájékoztatott erről a holtankoljak.hu. Csütörtöktől a benzin 2, a gázolaj ára 6 forinttal emelkedik, így a következő átlagárakkal számolhatunk:

  • a 95-ös benzinért átlagosan 602,
  • a gázolajért 620 forintot kell fizetni literenként.

Megindultak az üzemanyagárak

Hétfőn is emelkedtek az üzemanyagárak, akkor a benzin 2, a gázolaj ára viszont jelentősebb mértékben, 8 forinttal növekedett. A drágulás nem meglepő, az Indexnek megszólaló nyilatkozók kiemelték,

a forintgyengülésen túl az árakban most jelenhetett meg a korábbi európai drágulás, ám drasztikus emelkedést nem várnak.

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján a múlt héten Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 587 forint volt, ami 8 forinttal alacsonyabb a régiós átlagértéknél. A szomszédos országokban az átlagár 605 forint volt, a magyar ár 3 százalékkal, azaz 18 forinttal volt alacsonyabb.

A dízel üzemanyag heti átlagos ára Magyarországon 595 forint volt, ami 7 forinttal, 1,2 százalékkal haladta meg a régiós 588 forintos átlagárat. A szomszédos országokban 602 forint volt a dízel átlagára, a magyar adat 1,2 százalékkal, azaz 7 forinttal volt ennél alacsonyabb.

  • A 95-ös benzin magyarországi átlagára 7 forinttal csökkent az előző heti adathoz képest. A régiós átlagár és a szomszédos országokban megfigyelt átlagár ugyanolyan mértékben, 5 forinttal csökkent.
  • A gázolaj magyarországi átlagára 6 forinttal csökkent egy hét alatt. A régiós átlagár 3 forinttal, a szomszédos országokban megfigyelt ár pedig 1 forinttal csökkent.

Végezetül érdemes kiemelni, kedden 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa, ami fékezésnek számít az elmúlt hónapok fél százalékpontos kamatvágási tempójához képest. A bejelentés után a 396-os szintről hirtelen 395 alá erősödött a forint az euróval szemben.