Elárulta a kormány, hogyan számolt le az egyik legnagyobb ellenfelével

2024.06.19. 11:42
2010 óta az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést, az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4-re, a GDP-arányos adóelvonás mértéke 40 százalékról 35-re csökkent – jelentette ki Varga Mihály, a pénzügyminiszter hozzátette, hogy Magyarország EU-elnökségi ciklusának fő célja az európai gazdaság versenyképességének megerősítése lesz, amelynek egyik legfontosabb eleme az adókörnyezet.

A miniszter az Adóigazgatások Európai Szervezete éves közgyűlésén arról beszélt, hogy 2010 óta a személyi jövedelemadó kulcsa több mint felére mérséklődött, a társasági adó mértéke 20 százalékról 9-re, a munkáltatói adók 33,5 százalékról 13-ra csökkentek Magyarországon. „A digitális adatszolgáltatások fejlesztése révén ma már a munkavállalók zömének szja-bevallását a NAV készíti el.”

A stabilitás alapja

A tárcavezető arra is kitért, a gazdaságfehérítést nagyban segítette az elektronikus pénztárgépek 2014-es bevezetése, az EKÁER rendszer 2015-től, majd az online számlázás 2018-tól. Az Európai Unióban elsőként Magyarországon válhat általánossá az elektronikus nyugta, amely később akár okostelefonon is visszakereshető lesz.

Varga Mihály ezt követően a Pénzügyminisztérium közleménye szerint megjegyezte, hogy jelenleg Magyarország az adó-versenyképesség terén 11. helyen áll a 38 OECD-tagállam között, a kormány adópolitikájának mintájára már több ország is átvett megoldásokat. Példaként említette Lengyelországot, amely 2017-ben a magyar példa alapján vezette be saját EKÁER rendszerét.

„A kormány gazdaságpolitikai célja változatlan: adócsökkentés, hatékonyabb adóbeszedés és egyre arányosabb közteherviselés” – húzta alá a pénzügyminiszter, akinek a szavai mellett érdemes felidézni az adóügyekért felelős államtitkár, Izer Norbert írását is.

Korábban az Index hasábjain megjelent véleménycikkében azt hangsúlyozta az államtitkár, hogy a magyar adópolitika az elmúlt közel másfél évtizedben jelentős erőfeszítéseket tett a gazdasági növekedés és a versenyképesség erősítése érdekében. „Az eredményeket mára a hivatalos statisztikai adatok mellett a nemzetközi versenyképességi rangsorok is visszatükrözik” – összegezte.

Izer Norbert szerint az elért eredményekben fontos szerepet játszott, hogy az időszak egészében változatlanok voltak az adórendszert alakító fő célkitűzések, amelyekhez a magyar gazdaságpolitika a változó gazdasági környezetben is folyamatosan ragaszkodott.