Kiderült, kik a Budapest Airport új vezetői

DSC9279
2024.06.20. 20:57
Döntöttek a Budapest Airport lemondott igazgatóságát és felügyelőbizottságát váltó új testületről, amelyről a cégiratok alapján alapítói határozat formájában hoztak döntést.

Mint arról beszámoltunk, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter június 6-án bejelentette, hogy a Budapest Airport Zrt. újra magyar kézre került, a kormány történelmi tranzakciót bonyolított le a visszavásárlással. A 24.hu azt írja a cégiratok alapján, hogy még aznap döntöttek az igazgatóság és a felügyelőbizottsági tagok cseréjéről. 

A bejelentéssel egy időben a Budapest Airport teljes igazgatósága és felügyelőbizottsága lemondott, a testületek új összeállításáról alapítói határozat formájában született döntés. Az igazgatóságba a Corvinus delegáltjai: 

  • Lóga Máté, a nemzetgazdasági minisztérium gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkára,
  • Antal Ferenc, a nemzetgazdasági minisztérium stratégiai tranzakciókért felelős helyettes államtitkára,
  • Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke
  • és Guller Zoltán, a Magyar Turizmus Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke.

A Vinci Airports is delegált egy tagot az igazgatóságba, Emmanuel Robert Menanteau-t, aki hosszú ideje a légiiparban tevékenykedő szakember. 

A felügyelőbizottságba a franciák delegáltja Rémi Guy Ferdinand Maumon-Falcon de Longevialle, aki 2018 óta a Vinci Airports pénzügyi igazgatója, korábban pedig a közel-keleti és közép-ázsiai régió projektigazgatójaként több repülőtér-felvásárlási projektet irányított – írja a lap.

Az állam képviselői a felügyelőbizottságban Torzsa Andrea, a Corvinus Zrt. vezérigazgatója, Túri Anikó a nemzetgazdasági minisztérium közigazgatási államtitkára és Szabó-Szombati Tibor ügyvéd.

Ahogyan arról az Index korábban tájékoztatott: a kormány június elején jelentette be, hogy lezárult a tranzakció, és csaknem 20 év után újra nemzeti többségi tulajdonba került a reptér. A vételár 3,1 milliárd euró, a hitelezői konzorciummal történt megállapodással a korábbi tulajdonosok által felvett 1,44 milliárd eurónyi hitelt pedig meghosszabbították. Vételárarányosan a magyar állam 80 százalékos tulajdonrészt szerzett a Budapest Airport Zrt.-ben, a francia társbefektető VINCI pedig 20 százalékot.

(Borítókép: Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér. Fotó: Kaszás Tamás / Index)