Sötét felhők gyülekeznek Németország felett, ez Magyarországnak intő jel

2024.06.24. 17:27
Júniusban váratlanul csökkent a német üzleti morál, miközben a legnagyobb európai gazdaság teljesítményével kapcsolatos pesszimizmus erősödik – derült ki a mintegy 9000 vezető megkérdezésével készült felmérésből hétfőn. Mivel Németország a legnagyobb kereskedelmi partnerünk, ez Magyarország számára is kedvezőtlen fejlemény.

Az Ifo intézet közölte, hogy az üzleti hangulatindex júniusban 88,6 pontra csökkent a májusi 89,3-ról. Ezzel az elemzők által várt minimális javulás helyett romlott az üzleti mutató júniusban.

A német gazdaság nehezen lép ki a stagnálásból

– értékelte az eredményt Clemens Fuest, az Ifo elnöke. Az ifo gazdaságkutató intézet hétfőn közzétett jelentése szerint az üzleti hangulatindex idén először csökkent. Az elemzői várakozások átlagában minimálisan erősödő, 89,4 pontos index szerepelt júniusra.

Hol van a beígért gazdasági lökéshullám?

Az aktuális helyzet megítélésére vonatkozó alindex a májusival megegyező, 88,3 pont lett, míg szakértők 88,4 pontot becsültek. Az üzleti kilátások megítélését tükröző almutató romlott, a májusi 90,3 pontról 89 pontra esett, miközben elemzők erősödő, 91 pontos értéket vártak júniusra.

Ez a szám olyan rossz, mint amilyennek látszik

– mondta Jens-Oliver Niklasch, az LBBW bank közgazdásza, mivel a várakozások ismét romlanak az amúgy is alacsony szintről, ellentétben a közelmúltban az előrejelzések emelkedésére irányuló trenddel. „Jelenleg nem világos, honnan jön majd a 2025-re remélt növekedési löket" – tette hozzá Niklasch.

Ez Magyarországnak intő jel

Korábban a nemzetgazdasági tárca közölte, hogy a GDP-növekedés 2024-re várt 2,5 százalékos mértékét nem a beruházások elhalasztása, hanem a külpiacok, közte legfontosabb kereskedelmi partnerünk, Németország gyengélkedése, továbbá a vártnál lassabban helyreálló európai konjunktúra határozza meg. Ennek nyomán Magyarország számára az Ifo hangulatindexének németországi friss számai intő jelként értékelhetők.

NÉMETORSZÁG EGYRÉSZT AZ EURÓZÓNA SZINTJÉN MEGHATÁROZÓ GAZDASÁGI ERŐVEL BÍRÓ ORSZÁG, MÁSRÉSZT MAGYARORSZÁG LEGFONTOSABB KÜLKERESKEDELMI PARTNERE

– jelezte korábban lapunknak Tatár Mihály. Az Oeconomus vezető elemzője hozzáfűzte, hogy 2022-ben a magyar külkereskedelmi termékforgalmon belül a behozatal 21 százalékát, illetve a kivitel 25 százalékát tette ki Németország, így nem mindegy, hogyan teljesít Európa legnagyobb gazdasága.

Korábban részletesen bemutattuk, mit jelent Magyarország számára, ha a német gazdaság gyengélkedik, erről szóló elemzésünket ide kattintva olvashatja el.