MNB-alelnök: A globális felmelegedés növeli az inflációt

2024.06.25. 14:30
Az energiaátmenet a világ egyik legnagyobb kihívása és egyben az egyik legnagyobb lehetősége is, amelyhez a jegybankok új szemléletmódjára is szükség van – hangsúlyozta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a Network for Greening the Financial System (NGFS) londoni konferenciáján hétfőn.

Virág Barnabás kiemelte, hogy a gazdaságok működésének fenntarthatóvá tétele tovább nem halogatható; a fenntarthatósági átmenet sikeres megvalósításához jelentős beruházásokra van szükség, ami egyben az akadozó világgazdasági növekedést is élénkítené.

A globális felmelegedés növeli az inflációt, rombolja a gazdasági környezet kiszámíthatóságát és súlyos társadalmi károkat okoz – hangsúlyozta a központi bank alelnöke, aki szerint épp ezért a jegybankoknak, mint a globális pénzügyi rendszert formáló szereplőknek a környezeti fenntarthatósági szempontok integrálására van szükségük. 

Az MNB alelnöke kifejtette, hogy a klíma kiszámíthatatlansága a vállalatok jövedelmezőségét is negatívan érinti, ami a pénzügyi rendszer klímakitettségének fontosságára irányítja rá a figyelmet.

A fenntartható gazdasági modellre való átállás felgyorsítása a jövő generációi felé vállalt kötelezettségünk

– hangsúlyozta Virág Barnabás az MTI szerint.

Hozzátette, a klímasemlegességi célok 2050-re történő eléréséhez a világgazdaság aktuális éves GDP-jének megfelelő összegű új beruházásra lesz szükség.

„Komoly kihívás, hogy mindezt egy olyan időszakban kell finanszírozni, amikor az elmúlt évek inflációs hullámait követően a kamatok is tartósan megemelkedtek” – mondta.

A jegybankoknak vezető szerepet kell vállalniuk

Az energiaátmenetet csakis átfogó, minden érintett bevonásával elkészített stratégiák mentén lehet sikeresen kivitelezni. Az ehhez szükséges források előteremtéséhez elengedhetetlen a pénzügyi közvetítőrendszer átalakulása, amiben a jegybankoknak vezető szerepet kell vállalniuk – mutatott rá Virág Barnabás.

A jegybankoknak új szemléletmódra van szükségük, amit a felügyeléstől kezdve a pénzügyi piacok fejlesztéséig bezárólag, működésük minél szélesebb körében alkalmazniuk kell. A zöld átmenetet biztosító beruházások egyszerre képesek erősíteni a gazdasági növekedést és középtávon támogatni az alacsony inflációt és a pénzügyi rendszer stabilitását - mondta.

Minden nemzetközi mérés azt mutatja, hogy fenntarthatósági szemlélet jegybanki működésbe történő beépítésében a Magyar Nemzeti Bank a világ élvonalába tartozik, amely pozíciót a jövőben is meg fogunk őrizni

– zárta előadását Virág Barnabás. 

Az NGFS a jegybankok és a pénzügyi szabályozó hatóságok globális együttműködési szervezete, melynek célja az éghajlatváltozásból adódó pénzügyi kockázatok kezeléséhez kapcsolódó ismeretek megosztása, valamint a zöld és fenntartható gazdasági átmenet pénzügyi eszközökkel való támogatása.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.