Lezárult a jelentkezés a Napenergia Plusz Programba

2024.07.10. 12:38
Az elmúlt közel egy hónapban több mint 32 ezren jelentkeztek a Napenergia Plusz Programba, a modern napelemes rendszerek telepítését támogató kiírásra. Az eredeti keretösszeget csaknem másfélszeresére emelve a kormány így akár 10 ezerrel több családtól vállalhatja át a beruházási költségek kétharmadát.

A lehetőség kedd esti felfüggesztéséig 32 430 előregisztrációs kérelem érkezett be a modern napelemes rendszerek telepítését támogató kiírásra, a Napenergia Plusz Programra. Az Energiaügyi Minisztérium (EM) az eredeti 75,8 milliárd forintos keretösszeget 30 milliárd forinttal emelte meg – derült ki az EM sajtóközleményéből.

A kormány így az előzetesen becsült 15 ezernél sokkal több, akár 25-26 ezer családtól vállalhatja át beruházási költségeik kétharmadát.

A jövő a zöldenergiáé. Magyarország élenjáró szerepre tör a termelésében és a tárolásában az otthonokban, az ipartelepeken és a gépjárművekben is. A napenergia hazai aránya az áramtermelésben tavaly a világon a harmadik, Európában pedig a második legmagasabb volt. Az időjárásfüggő megújulók hatékonyabb, rugalmasabb hasznosításában a legfontosabb eszköz az energiatárolás elterjesztése.

A Napenergia Plusz Programban a kormány ingatlanonként akár 5 millió forint támogatást kínál a családok számára napelem és energiatároló beszerzéséhez. A fejlesztések megerősítik a háztartások önellátási képességét, csökkentik áramszámlájukat. A megtermelt zöldenergia eltárolása és helyi felhasználása mérsékli a villamosenergia-hálózat terhelését. A program hozzájárul Magyarország energiaszuverenitásának és a hazai ellátás biztonságának megerősítéséhez.

A pályázók 2024. január 15-e óta nyújthatták be előregisztrációs kérelmeiket, ezt az összes érdeklődő majdnem fele rögtön az első napon megtette.

A felfüggesztés híre ismét megélénkítette a jelentkezési kedvet: a megelőző hónapok napi néhány tucatjával szemben tegnap közel ezer kérelem érkezett be.

A felfüggesztéssel és a keretemeléssel a várható lemorzsolódást is figyelembe véve a pályázati feltételeknek mindenben eleget tevő jelentkezők hozzájuthatnak az igényelt állami segítséghez. Magyarországon a legfrissebb adatok szerint több mint 271 ezer háztartási méretű naperőmű üzemel, számukat önmagában a Napenergia Plusz Program mintegy tizedével növelheti.