A Ganz 2030-ra 30 százalékkal csökkenti a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását

2024.07.10. 17:17
A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. célja, hogy 2030-ra 30 százalékkal visszaszorítsa, 2050-re pedig teljes mértékben kiváltsa a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását az energiaoptimalizálási programjának köszönhetően - közölte a társaság szerdán az MTI-vel miután először adott ki környezeti, társadalmi és irányítási (ESG) jelentést.

A közleményben kiemelték, a fenntartható termékek és szolgáltatások fejlesztése mellett a Ganz 2023-ban indította el energiaoptimalizálási programját, amelynek elsődleges célja a földgázfogyasztás mérséklése, ezáltal a társaság fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségének csökkentése.

A fejlesztési program keretében a vállalat 2 megawatt (MW) névleges teljesítményű naperőművet épített a tápiószelei üzeme szomszédságában, amelyet a tervek szerint még 2024 második negyedévében üzembe fognak helyezni. A 3 hektáros területen megvalósult napelempark megújuló forrásból származó villamosenergiával fogja ellátni a vállalat transzformátor- és forgógépgyárait egyaránt – írják a közleményben.

A vállalat további célja a gyártás során képződő hulladék mennyiségének csökkentése és a felhasznált újrahasznosítható anyagok arányának növelése, valamint az ellátási láncok rövidítése és fenntarthatóbbá tétele.

− tették hozzá.

Ennek érdekében a Ganz 2023 júniusában újraindította Szolnokon a transzformátorok hegesztett acélszerkezeteinek gyártását a tápiószelei gyár számára.

A fenntarthatósági törekvések mellett a Ganz számára kiemelkedő szempont a társadalmilag felelős működés, ezért tevékenységének minden szintjén biztosítja az etikus, megkülönböztetésektől mentes magatartást, valamint a hazai és nemzetközi jogi előírásoknak megfelelően jár el a munkavédelem, egészségvédelem és a környezetvédelem témakörében. A vállalat munkavállalóinak biztonsága mellett nagy hangsúlyt fektet termékeinek fejlesztésére, hogy a felhasználókat minél kevésbé tegye ki egészségügyi és biztonsági kockázatnak – olvasható a közleményben.

A Ganz az elkövetkező években fokozott erőforrásokat kíván fordítani a megkezdett fejlesztésekre és az innovációs lehetőségek kiaknázására annak érdekében, hogy működésével hozzájáruljon a villamosenergia-ipar zöld forradalmához, valamint a transzformátor- és forgógéppiac hatékonyabbá tételéhez – tájékoztatott a társaság.

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. 2020-ban alakult, és miután a CG Electric Systems Hungary Zrt.-vel szemben 2020 júliusában felszámolási eljárás indult, a társaság nyilvános aukció keretében megvásárolta a tápiószelei Ganz-gyárat és az ahhoz tartozó eszközállományt, továbbá munkaszerződéseket kötött a társaság közel 300 korábbi munkavállalójával. A reorganizáció eredményeként, a vállalat megerősödve, több mint 15 év után újra 100 százalékban magyar tulajdonba került. A vállalat több mint 450 munkavállalót foglalkoztat, ezáltal a régió egyik legjelentősebb munkaadója.

Korábbi közlés szerint tavaly több mint másfélszeresére, 71,55 millió euróra nőtt a kft. nettó árbevétele a 2022-es 43,89 millió euróról, ezzel egyidejűleg az adózott eredménye 2,29 millió euróról 4,45 millió euróra emelkedett. A belföldi értékesítés egy év alatt 22,14 millió euróról 37,88 millió euróra, míg az export-árbevétel 21,75 millió euróról 33,61 millió euróra nőtt.