Kíméletlen kritikát kaptak Matolcsy Györgyék, ráadásul házon belülről

2024.07.10. 16:55
A saját felügyelőbizottsága mondott kemény kritikát a Magyar Nemzeti Bankról és annak elnökéről, Matolcsy Györgyről egy jelentésben.

Az MNB honlapján jelent meg az a részletes felügyelőbizottsági jelentés, amely a 2023. június és 2024. május közti időszakban részletezi a jegybank tevékenységét. A bizottságot Papcsák Ferenc egykori fideszes országgyűlési képviselő vezeti 2015 óta.

A 24.hu szemléje szerint a jelentésben számos kritikát megfogalmaztak a jegybankkal szemben. Állításuk szerint több olyan észrevételt is tettek a fenti időszakban, amelyeket egyáltalán nem hallgattak meg az MNB vezetői. Mint írták, 

Papcsák Ferenc hiába vetette fel például azt is, hogy törvénysértőnek minősíthetőek az MNB-alelnök (Patai Mihály) hatáskörének kiüresítését célzó lépések.

Nehezményezték továbbá, hogy hiába kérték Matolcsy Györgyöt, az MNB-elnök csak ritkán jelent meg üléseiken. A vizsgálatvezető taggal a kapcsolattartást a beosztottjaira ruházta, többszöri megkeresésüket is figyelmen kívül hagyta – állítják az MNB elnökéről.

A jegybanki költségvetéssel is problémák vannak

A jelentésben többször szerepel az is, hogy a jegybanknak csökkentenie kellene működési költségeit. A költségek ugyanis – a 2019-es év kivételével –

minden évben az inflációt meghaladó mértékben nőttek az elmúlt évtizedben.

Az átlagos költségnövekedés az elmúlt öt évben évi 14 százalékos volt, így a működés költségei öt év alatt megduplázódtak. Az utóbbi egy évben 17 százalékos volt a költségnövekedés.

Mint írták, többször felhívták a figyelmet a fegyelmezett, takarékos gazdálkodás fontosságára, de az ezzel kapcsolatos elvárások nem érvényesültek a jegybanki működésben. 2023-ban és 2024-ben is kérték, hogy a menedzsment állítson össze megtakarítási listát, és törekedjen a kiadások csökkentésére.

A felügyelőbizottság jelentése szerint bizonyos területeken (béremelések és egyéb kiadások) esetleg lehetett volna csökkenteni a költségeken, de hiába jelezték ezt, nem történtek lépések. A jelentés szerint az MNB 2024. évi pénzügyi tervének tárgyalásakor is kezdeményezték a takarékossági intézkedések végrehajtását, az elfogadott pénzügyi terv módosítását,

ám az ülésen elhangzott kritikákat és véleményeket a jegybank a végleges terv elkészítésekor nem vette figyelembe. 

Ezenkívül hiába kérték a jegybank kizárólagos és többségi tulajdonában álló leányvállalatok közvetlen ellenőrzési jogát, az MNB jogértelmezése szerint erre a hatályos törvények alapján korlátozottan van lehetőségük, ezért jogszabálymódosítást kezdeményeztek.