Itt vannak az adatok, jelentősen elszálltak az élelmiszerárak
További Gazdaság cikkek
- Szigorúbb feltételeket támasztott a hatóság az EcoPro debreceni üzemével szemben
- Hatalmas létszámleépítések várhatóak az autógyártásban
- Magyarok százezreinek esett le kő a szívéről, Gulyás Gergely bejelentést tett a jelzálogról
- A nagy ingatlanpiaci dilemma: megzabolázhatók-e az elszabadult árak?
- Havi egymillió forintos fizetéssel csábítanának dolgozókat a budapesti karácsonyi vásárra
Októberben tovább emelkedtek a globális élelmiszerárak, melyek 18 hónapja nem voltak ilyen magas szinten. Leginkább a növényi olajok drágultak az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete szerint, amit pénteken közöltek a honlapjukon.
Az előző hónapban a nyersanyagárak árindexe 127,4 pontra növekedett, ami 2 százalékos emelkedés szeptemberhez képest, 2023 áprilisa óta ez a legmagasabb érték. A FAO az öt legfontosabb alapanyag világpiaci árát hasonlította össze (növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor) − írta meg az Economx.
A legnagyobb mértékű növekedést a növényi olaj érte el, mintegy 7,3 százalékkal 152,7 pontra erősödött indexe, amit a pálma-, a szója, a napraforgó- és a repceolaj drágulása okozott. A gabonáé októberben 114,4 ponton állt, ami kevesebb mint eggyel volt magasabb a szeptemberinél, de az egy évvel korábbinál több mint 10 ponttal kevesebben jegyezték. A búza, a kukorica és a rizs ára is emelkedett azonban az elmúlt két hónapban.
A tej árindexe folyamatosan növekszik, októberben 139,1 pont volt, egy évvel korábban viszont 24,5 ponttal került kevesebbe. A legnagyobb mértékben a sajté emelkedett, de 13 hónapja folyamatosan nőtt a vaj ára, viszont a sovány tejporok olcsóbbak lettek.
A hús ára rövid távon minimálisan csökkent az előző hónaphoz képest, de egy év alatt mintegy 7,5 százalékkal nőtt. Az egyes húsfajták viszont változó mértékben változtak, a sertéshús ára mérséklődött a leginkább, de a baromfihús is kevesebbe került, a juhhús stagnált, viszont a szarvasmarháé mérsékelten emelkedett.
A cukorárindex az elmúlt két hónapban növekedett, de így is 29,6 ponttal alacsonyabb az egy évvel korábbi értékhez képest. Drágulását a brazíliai terméskilátásokkal hozták összefüggésbe, miután tartósan száraz időjárás és magasabb nemzetközi nyersolajárak vannak a piacon.
Az elmúlt évben az átlagos élelmiszerár-index 13,7 százalékkal csökkent a 2022-es 14,3 százalékos drágulás után. Az infláció azonban Magyarországon továbbra is magas az Európai Unió többi tagállamához képest, sőt elemzők szerint decemberben akár öt százalék is lehet a jelenleg kalkulált 3 százalék helyett.