Kegyetlenül lecsapott a Nébih Túrkevén, mintegy tíz tonna élelmiszert kellett kivonni a forgalomból
Súlyos élelmiszer-biztonsági kockázatok és engedély nélkül végzett tevékenység miatt azonnali hatállyal felfüggesztette egy túrkevei húsüzem működését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal − tájékoztatta a Nébih kedden az MTI-t.
A hatóság azonnal kivont a forgalomból 9,6 tonna nem nyomon követhető és illegálisan végzett tevékenységből származó, valamint lejárt fogyaszthatósági idejű élelmiszert − közölték. Az ellenőrök tapasztalata szerint az üzem helyiségei és több, az élelmiszer-előállításnál használt eszköz, berendezés, valamint a dolgozók munkaruhája is erősen szennyezett volt, több területet pedig rágcsálóürülék szennyezett.
A falak és a mennyezet, valamint azok lemezburkolata több helyiségben sérült, illetve korrodált volt. Az üzemben előállított élelmiszerek tárolása több esetben alátét nélküli ládákban, a padozaton történt. Az egységben az eszközfertőtlenítők sem működtek, vagy nem rendelkeztek a megfelelő működés ellenőrzéséhez szükséges hőmérséklet-kijelzővel.
Közölték: a vizsgálat alkalmával az üzem alaprajzán nem szereplő helyiséget, benne egy gépkocsira szerelhető fagyasztókonténert is találtak az ellenőrök. A tárolóban juhhúst és belsőségeket, darabolt szarvashúst, valamint − közvetlenül a padlóra helyezve − lebőrözött, fagyott szarvastesteket találtak az ellenőrök − írták.
Az ellenőrök tapasztalata szerint az üzem nyomon követési rendszere 2024 novembere óta nem működött, és az engedély alapján sem juh-, sem vadfeldolgozást nem végezhettek volna az egységben. Továbbá megállapították, hogy a működési engedélyéből korábban törölt zsírolvasztást tovább végezte a vállalkozó.
