Súlyos fertőzést okozhat a dubaji csoki: megbukott az édesség a német teszteken
További Gazdaság cikkek
-
Indul az utolsó roham húsvét előtt, szombaton még minden beszerezhető, ami az ünnephez kell
- Trump beleköpne a sörünkbe, még az alkoholmentesbe is
- Amerikai–magyar védelmi együttműködésről tárgyalt Jászai Gellért az Egyesült Államok képviselőivel
- Országos jelentőségű, a főváros működőképességének legkritikusabb beruházása zajlik
- Itt a nemzeti kriptobank, de nagy kérdés, mit hoz magával az erős kontroll
A német élelmiszer-ellenőrző hatóságok aggasztó eredményeket közöltek a dubaji csokoládék vizsgálatát követően. A Törökországból, az Egyesült Arab Emírségekből és Jordániából származó mintákat Észak-Rajna–Vesztfáliában tesztelték, és a külföldi termékek 96 százaléka megbukott a vizsgálatokon – számolt be az Economx a Bild alapján szombaton.
A németországi gyártású dubaji csokoládék sem teljesítettek sokkal jobban: 38 százalékuk bukott meg a teszteken, és egy düsseldorfi vizsgálat kimutatta, hogy a 10 tesztelt termékből kettő magas penészméregszintet tartalmazott.
Súlyos egészségkárosodást okozhat
A lap beszámolója szerint összességében a problémák között szerepelt a magas penészméregszint, amely súlyos egészségkárosodást okozhat, beleértve a máj- és vesekárosodást, valamint az immunrendszer gyengülését. Emellett számos egyéb hiányosságot is feltártak, többek között jelöletlen színezékeket és allergéneket, valamint az Enterobacteriaceae baktérium emelkedett szintjét, ami akár szalmonella- vagy E. coli fertőzést is okozhat.
Szász-Anhaltban két különböző dubaji csokoládét vizsgáltak, és az egyikben a kakaóvajat idegen zsírokkal hígították, ekkor magas coliform baktérium tartalmat mutattak ki, a másiknak pedig címkézési hibái voltak.
Hannoverben pedig az élelmiszer-felügyelet leállított egy céget, amely nem higiénikus körülmények között gyártott dubaji csokoládét. Bajorországban, ahol 20 mintából 12-ben jelöletlen allergéneket, földimogyorót és szezámmagot találtak, vizsgálat indult a dubaji csoki ügyében.