Újabb komoly áldozata van a vámháborúnak

2025.04.21. 15:56
A kínai–amerikai kereskedelmi háború következményei már a pekingi éttermek étlapjain is megjelentek: az ikonikus Home Plate BBQ kénytelen búcsút inteni az amerikai marhahúsnak, helyét pedig ausztrál alapanyag veszi át. Az évek óta népszerű texasi stílusú barbecue most gazdasági nyomásra új ízekkel hódít – de a minőségen nem hajlandók spórolni.

Az amerikai stílusú Home Plate BBQ étteremlánc pekingi egységeiben újranyomtatják az étlapokat, ugyanis a kínai–amerikai kereskedelmi háború következményeként az Egyesült Államokból származó marhahús – amely eddig az étterem kínálatának sztárja volt – hamarosan teljesen lekerül a menüről – írja a Reuters.

A texasi gyökerű lánc eddig kizárólag amerikai marhát használt, de mostanra fokozatosan átállnak ausztrál forrásokra. A Home Plate havonta 7–8 tonna marhaszegyet dolgoz fel, és ahogy elfogynak a meglévő amerikai készletek, a barbecue különlegességeket már kizárólag ausztrál húsból készítik majd.

A vámháború gyakorlatilag ellehetetlenítette számunkra az amerikai marhahús további használatát

– mondta Charles de Pellette, az étterem működésért felelős igazgatója. A már eleve drága amerikai marha ára a kínai megtorló vámok – a meglévő 22 százalék mellett bevezetett újabb 125 százalék – miatt teljesen elszállt.

Bár a havi 125 millió dollár értékű amerikai marhahús-export Kínába csupán egy morzsa a két ország közötti hatalmas áruforgalom tortáján, az amerikai hús eltűnése a kínai étlapokról jól mutatja, mi várhat még több ezer más termékre a két fél közötti kereskedelmi feszültségek árnyékában.

De Pellette szerint a váltás kényszerű, de a minőségen nem érezhető. „Az M5-ös ausztrál hús ízben, állagban, minőségben hozza, amit elvárunk. Kipróbáltuk, vendégeink elégedettek, így májustól teljes mértékben erre térünk át” – tette hozzá.

A Home Plate három kínai éttermet üzemeltet, és nincs egyedül a váltással, ugyanis egy pekingi húsbeszállító szerint ma már még az amerikai steakre specializálódott éttermek is kénytelenek ausztrál marhát rendelni.

A pontos árakat a Home Plate nem árulta el, de az amerikai marha már a kereskedelmi háború előtt is drágult, hiszen a hosszan tartó szárazság miatt az állományok hatvan éve nem látott mélypontra süllyedtek. A gyenge kínai gazdaság és az árérzékeny vásárlók mellett ezek az árak már nehezen voltak tarthatók.

A brisket ára tavaly május és idén március között mintegy 50 százalékkal emelkedett, majd a vámok bevezetése után tovább ugrott – a készletek kimerültek, az árak pedig duplájára nőttek. Ezzel szemben az ausztrál brisket akár 40 százalékkal olcsóbb, így nem csoda, hogy a piac egyre inkább Ausztrália felé fordul.

Így indult a vámháború

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke  április 2-án jelentette be, hogy 20 százalékos importvámot vezet be az Európai Unióval, és 34 százalékos vámtarifát Kínával szemben. A gazdasági indokok között említette, hogy 2024-ben az Egyesült Államok kereskedelmi deficitje 1200 milliárd dollár volt, és szavai szerint azt az évtizedes gyakorlatot kívánja megszüntetni, ami az Egyesült Államok „kihasználására” épült a külkereskedelemben. A legtöbb ország  elítélte, és válaszul új vámok bevezetését ígérték az amerikai termékekre.

Donald Trump ezután bejelentette, hogy azon országoknak, amelyek hajlandóak tárgyalni a tarifákról, kilencven nap haladékot ad, Kínára viszont már 145 százalékig emelte az arányt, mellyel szemben az ázsiai ország 125 százalékos vámot vetett ki. A kínai kereskedelmi minisztérium egy közleményében a vámtarifák azonnali eltörlését követelte, valamint azt ígérte, válaszul új vámtarifákat fog bevezetni az Egyesült Államokkal szemben, hogy megvédje saját jogait és érdekeit.