Kimondta a kormány: a kecskesajt csak kecsketejből készülhet
Jelentős változásokat hoz a tejtermékek, különösen a kecskesajtok megnevezésére vonatkozóan a Magyar Közlöny 2025. április 22-i számában megjelent új rendelet. A módosítás célja, hogy a fogyasztók minden esetben megfelelő tájékoztatást kapjanak a tejtermékek minőségéről és összetételéről. Az új szabályozás értelmében
a kecskesajt megnevezés kizárólag azokra az oltós alvasztású érlelt sajtokra, valamint savas és vegyes alvasztású sajtokra alkalmazható, amelyek előállításához 100 százalékban kecsketejet használtak fel.
Ez a korábbinál jóval szigorúbb feltétel, amely egyértelműen a magasabb minőségi követelmények irányába mutat.
A víz nem tej
A rendelet kitér a kevert tejből készült sajtok jelölésére is, eszerint ha egy termék különféle tejelő állatoktól származó tejből készül, az állatfaj neve csak akkor tüntethető fel a megnevezésben, ha az egyszerű termékhányad legalább 70 százaléka a megnevezett állatfaj tejéből származik. Ebben az esetben azonban a kevert alapanyagra való utalást is fel kell tüntetni, például „juhgomolya kevert tejből”.
Változnak az ízesített tejtermékek megnevezésére vonatkozó szabályok is. Az összetevőként hozzáadott vizet tartalmazó ízesített tejkészítmények termékmegnevezésében nem lehet megtévesztő módon a „tej” kifejezést használni. Ez a módosítás is a fogyasztók jobb tájékoztatását szolgálja.
A rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba, és a korábbi szabályoknak megfelelő, de az új előírásoknak nem megfelelő termékek a hatálybalépéstől számított 12 hónapig még forgalomba hozhatók, valamint a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejük lejártáig forgalomban tarthatók.