Ilyenkor szokott jönni az adóemelés

2013.09.25. 16:37

Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára szerint a 2013 januárjáig felállt adószabályok összessége nagyjából azt az adószerkezetet tükrözi, amelyet a gazdaságpolitika hosszú távon fenn kíván tartani. Ezzel gyakorlatilag Varga Mihály szavaira erősített rá.

Ilyenkor szoktak füllenteni

"Az adórendszerben az elmúlt három évre jellemző nagyléptékű, gyors eredményt hozó intézkedések helyét a hosszú távú, stabilitást jelentő finomhangolás veszi át". Pankucsi elismételte, hogy az idén "forradalmi változásokra" a tárca nem készül, ahogy új adók bevezetésére, vagy adóemelésre sem.

Amikor utoljára májusban Varga Mihály a "bestsellergyanús" gazdaságpolitikánk miatt bejelentette, hogy nem kell több megszorítás, rá három hétre rögtön jött a megszorítás híre, és a második Varga-csomag.

Bestsellergyanús konvergenciaprogram
Hamar kiderült, hogy nem lesz bestseller

Hasonló ehhez, amikor Varga azt mondta, hogy következő devizahiteles-mentés csak a bankokkal egyetértésben fog megtörténni, mostanra kiderült, hogy november elsején a kormány magától is kitalál valamit,ha addig nem kezdenek el a bankok önként szerződéseket módosítani az ügyfelek javára.

Vagy amikor tavaly elmondták, hogy mindenben tartják magukat a Bankszövetséggel kötött megállapodáshoz, és lassan kivezetik a bankadót, pár hétre rárögvest megszegték a "kőbe vésett" ígéretüket, amikor pénzt akartak még szerezni. Most megint hatodszorra írtuk át költségvetést, a hiány 171 milliárddal magasabb a tervezettnél és közelegnek a választások is.

Büszkék is a különadókból történő pénzosztásra

Pankucsi egyébként az eredmények közé sorolta, hogy az egykulcsos személyi jövedelemadó és a családokat segítő kedvezmények 2011-ben, tavaly és várhatóan az idén is nagyságrendileg 500 milliárd forintot hagynak a családoknál, amelynek forrását részben a bankadó és a szektorális különadó teremtette meg. Jól látszik egyfajta jövedelemátrendeződés, ami bizonyos szektorok extraprofitjából a családoknak adott többletbevételeket - mondta.

A sikerek közé sorolta a munkahelyvédelmi akciótervet is, amelyben júliusig 65 milliárd forintot elérő adókedvezményt vettek igénybe a foglalkoztatók. "Hatvanötmilliárd forintot hagyott a kormány a munkáltatóknál abból a célból, hogy a veszélyeztetett munkahelyeket stabilizálja" - mondta.

Szerinte emiatt maradt meg 740 ezer munkahely

Hozzátette, a program sikerét mutatja, hogy a tárca számításai szerint nagyságrendileg 740 ezer munkavállaló tarthatta meg munkahelyét a munkáltatói adókedvezményeknek köszönhetően. (A program a 25 év alattiakra, 55 év felettiekre, kismamákra vonatkozik, illetve a tartós munkanélküliek munkába állásának segítését is szolgálja.)
Hozzátette, hogy ez csak az első hét hónap adata, amely év végére tovább emelkedik.