Varga: Nem hiszem, hogy kellene bankbetétadó

2013.10.09. 11:05

A jövő heti kormányülésen születhet döntés a luxusadóról – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán a TV2 Mokka című műsorában, ahol hozzátette: nem hiszi, hogy szükség lenne adót kivetni a bankbetétekre.

Varga Mihály elmondta, hogy a jövő hét végéig nyújtják be a parlamentnek a 2014-es adócsomagot. A nemzetgazdasági miniszter az év meglepetésének nevezte, hogy a kisadózók tételes adóját (kata) és a kisvállalati adót (kiva) nem választották tömegesen a vállalkozások, hanem sokan maradtak a megszokott egyszerűsített vállalkozói adónál, az evánál.

Ehhez a gazdaságpolitikának is alkalmazkodnia kell, ezért mind a kata és a kiva, mind pedig az eva megmarad jövőre – hangsúlyozta Varga Mihály. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyilvántartásában a 2011. év végi több mint 88 700 után 2012 végén még mindig megközelítőleg 71 ezer evás volt, ami kisebb ugyan a 2011 előtti években megszokott 100 ezres nagyságrendnél, de még mindig tekintélyes szám, különösen, hogy új adózási formák is rendelkezésre állnak.

Áfában vagy jövedéki adóban gondolkoznak

Varga Mihály a luxusadóval kapcsolatban jelezte, hogy tervezik annak bevezetését; jelenleg hatásvizsgálat folyik, megnézik, hogyan lehet ezt megvalósítani akár az általános forgalmi adóban (áfa), akár a jövedéki adóban.

Elmondta még, hogy „az áfában több kulcsot nem tudunk bevezetni, hiába akarnánk egy mondjuk 33-35 százalékos kulccsal luxusadót kivetni, ez nem olyan egyszerű”.

Jövő hét végéig nyújtják be az adótörvényeket, addig kell a kormánynak döntést hoznia ebben a kérdésben; ez várhatóan a jövő hét keddi vagy szerdai kormányülésen történik meg – jelezte a miniszter.

Arra a kérdésre, hogy a kormány ingatlanra, autóra, vagy bankbetétre vetné ki a luxusadót, Varga Mihály nem adott konkrét választ, csak annyit mondott: „nem hiszem, hogy a bankbetétre külön luxusadót kellene kivetni”. Emellett hozzátette, hogy az országnak az is érdeke, hogy az emberek ne csak költekezzenek, hanem meg is takarítsanak.

Meghagyná a bankok a működőképességét

Az alapszámlával kapcsolatban elmondta, hogy jelenleg két javaslatról van vita a frakcióban, ugyanakkor a cél mindkét álláspontnál megegyezik: meg kell teremteni az emberek számára annak lehetőségét, hogy a jövedelmükhöz – egy bizonyos összeghatárig – mindenféle pluszköltség nélkül hozzájussanak. A nemzetgazdasági minisztérium azt javasolja, hogy ez vagy minimális kezelési költség mellett vagy ingyen legyen megvalósítható, míg a frakció azt szeretné, ha havi egy vagy két alkalommal mindenféle költség nélkül lehetne pénzt felvenni.

Varga Mihály úgy vélte, mindkettő járható út, ugyanakkor meg kell találni azt az egyensúlyi pontot, aminél a bankok működőképessége megmarad, és ennek köszönhetően a betétesek több kamatot kapjanak betett pénzük után, és azt, aminél ingyenesen hozzájuthatnak az emberek készpénzükhöz.

Vargáék a Fidesz ellen

Az alapszámla ötlete valójában a bankoknak lett volna jó, legalábbis az eredeti javaslathoz képest, a korábban belengetett készpénzfelvételes és átutalási kedvezmény ugyanis minden számlára vonatkozott volna, nem csak az alapszámlára. Ha az alapszámlát vezetik be az általános kedvezmény helyett, a bankok durván 30 milliárd forintos mínusszal megúszták volna az intézkedést.

Információink szerint azonban a Fidesz vezetése hallani sem akar az alapszámla ötletéről, azt a bankok lobbijának tartják, maradnának az eredeti elképzelésnél, és mindenkire kiterjesztenék a havi kétszeres ingyen pénzfelvételt 150 ezer forintig. Ezenkívül 100 ezer forintig az összes átutalást ingyenessé tennék.

Múlt héten éles vita alakult ki Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető és a Bankszövetség között az ingyenes pénzfelvételről. A bankok szerint ha a készpénz felé terelik az embereket, az a szürkegazdaságot erősíti, Rogán erre azt mondta, nem fogják hagyni, hogy „a bankok degeszre keressék magukat a magyar családokon”.