Rogán: Nem idegen a hatósági húsár

2013.10.21. 07:30

"Bár jelenleg mindenki gazdasági megoldásban gondolkodik, miért ne jöhetne szóba egy jogi, amely többek közt az eddigi bírósági döntéseken alapul?" - mondta Rogán Antal a nem fizető devizahitelesek problémájáról a Napi Gazdaságnak adott interjújában.

 "Ha közgazdasági megoldásban gondolkodunk, az biztos, hogy a terheket a bankok és az ügyfelek között kell megosztani. Mindebben az államnak pusztán regulátori szerepe van, így nem azon kell gondolkodni, hogyan lehet bevonni az államot vagy éppen a jegybankot, hanem hogy milyen erős szabályokkal lehet tiszta helyzetet teremteni. A két fő cél: a devizaadósok törlesztési terhe csökkenjen, az árfolyamkockázat pedig szűnjön meg" - mondta a Fidesz frakcióvezetője.

Rogán Antal szerint, ha a megoldás rögzített árfolyam lenne, akkor érdemes annál maradni, ami az árfolyamgátnál már bevált. 

A hatósági élelmiszerár is jó megoldás lehet

Azzal kapcsolatban, hogy a luxusadó és a kedvezményes élelmiszer-áfa kimaradt az adótörvények tervezetéből, úgy fogalmazott: "az adócsomag arról szól, hogy a kormány mit javasol a parlamentnek". Emellett azt mondta, hogy "a Fidesz parlamenti képviselőcsoportja csak akkor hajlandó hozzányúlni az áfához, ha világos és egyértelmű garanciákat kap arra, hogy a kisebb áfakulcs nyomán például a hústermékek fogyasztói ára valóban csökken. Különben csak a kereskedők járnak jól."

Arra a kérdésre, hogy ez miként oldható meg hatósági árszabályozás nélkül úgy válaszolt: "erre várnánk választ a kormánytól és a szakmai szervezetektől, de rövid időre és korlátozott körben számomra a hatósági ár sem idegen".

Rogán Antal szerint könnyen lehet, hogy a parlament idén már nem, csak jövő februárban dönt a nonprofit közszolgáltatásokról. 

Miért más ez, mint az első kettő?

Nem nagyon tudni, hogy min gondolkozik a kormány, milyen részletben különbözik a harmadik rezsicsökkentési hullám az első kettőtől.

Miután sem a forint árfolyama, sem a piaci árak nem változtak drasztikusan, az a legvalószínűbb, hogy a harmadik rezsicsökkentést a cégek döntő része már rövid távon se bírná el, és hamar becsődölnének.

Arra a kérdésre pedig, hogy lesz-e harmadik körös rezsicsökkentés úgy válaszolt: "ezt érdemes vizsgálni, ma még azonban nem lehet megmondani".  Egyelőre annak is örülne, ha a 11,1 százalékos novemberi árcsökkentést sikerül viták nélkül érvényesíteni. "El tudnám fogadni, ha jövőre csak arról születne döntés, hogy a novembertől érvényeshez képest már nem nőnek az árak, az infláció mértékével sem"- mondta.

Az a különbség, hogy a miénk fenntartható

Attól nem tart, hogy az ingyenes készpénzfelvételes ötlete sokba kerülne a bankoknak, mivel szerinte "a bankok a költségeiket már sokszorosan leverték az ügyfeleken". Szerinte valójában nem állja meg a helyét az az érv, hogy a készpénz erőltetésével erősödne a feketegazdaság, "mert például az elektronikus pénztárgépek bevezetése komoly előrelépés lesz ebben a harcban".

Rogán szerint a 2006-os áfacsökkentés nem volt fenntartható, pedig "Csak akkor szabad egy adócsökkentésbe belevágni, ha az fenntartható. Az Orbán-kormány korábbi alapvető intézkedései - az egykulcsos jövedelemadó, a gyermekek után járó adókedvezmény és a vállalkozások járulékterheinek könnyítése - célzottak és fenntarthatóak voltak. " 

A rezsicsökkentést és a nonprofit közszolgáltatói szektorról szóló ötletüket, azért biztos, ami biztos beleírnák az alkotmányba, hiszen ilyesmi az Európai Unióval vívott közdelemben is "eszköz lehet a kormány kezében." 

Arra felvetésre, hogy miért nem differenciált a rezsicsökkentés, mivel így arányosan a gazdagabbak sokkal nagyobb kedvezményt kapnak, mint akiknek eddig is meg kellett húzni a nadrágszíjat, azt válaszolta, hogy "ár csak csak egyféle van". Az olyanokra, "hogy olcsóbb gázból olcsóbban lehet medencét fűteni, azt tudom mondani: aki ilyenben gondolkodik, az már régen megoldotta a kérdést, például napelemmel. Erre a szegényeknek nem futotta."

Adóztatunk, aztán várunk

"A kormány azzal tárgyal, akinek az a szándéka, hogy eladja a cégét. Nem fejtünk ki nyomást. Ha valakinek a jelenlegi feltételekkel nem éri meg, akkor a kormány majd megfontolja, hogy neki megéri-e."- mondta Rogán a közműcégek államosításáról.

A vállalati rezsicsökkentésről azt mondta, hogy ahhoz már a piaci áraknak is csökkennie kéne. Ugyanakkor a masszívan nyereséges állami MVM várhatóan nem száll be a rezsicsökkentésbe, az erre vonatkozó kérdésre Rogán annyit mondott, hogy az energiahivatalnak "kell vizsgálnia a belső árviszonyokat".