A hullaszállítók a költségvetés nyertesei

2013.11.08. 11:23 Módosítva: 2013.11.08. 11:25

A költségvetési bizottság frissen beadottmódosító javaslata alapján a halottszállító autók mentesülni fognak a regisztrációs adó alól. Ez leginkább a sikeres lobbitevékenységnek köszönhető változtatásnak tűnik, hiszen egyáltalán nem adtak mellé indoklást, hogy miért lenne ettől jobb az országnak. 

Na, de akkor rohanjunk halottszállítóvá iktatni az autónkat? Éppenséggel adott esetben a legtöbb autóval szállítható halott is, így felmerül a kérdés, hogy mi lehet halottszállító kocsi? A módosító segít tisztázni ezt is: "halottszállító személygépkocsi az olyan személygépkocsi, amelyet a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló rendelet szerinti halottszállító kocsiként tüntetnek fel a járműnyilvántartásban".

Jobban adóznak a külföldi bábjátékosok, statiszták

A sertésáfa csökkentésén és a hullaszállítókon kívül más módosítók is érkeztek a jövő évi adótörvényekhez. A bizottság többek között adózásra ösztönözné a külföldről ideérkező színészeket és zenészeket, ugyanis egyszerűsített adózást biztosítana azoknak a külföldi előadóművészeknek, akik csak rövid ideig tartózkodnak Magyarországon. Ez a következő foglalkozásokat érinti:

  • Zenész, énekes
  • Színész, bábművész
  • Táncművész
  • Cirkuszi és hasonló előadóművész
  • Segédszínész, statiszta.

Eszerint a bevételük 70 százaléka után kell megfizetniük a 16 százalékos személyi jövedelemadót, igaz, adókedvezményeket nem vehetnek igénybe. Az adót az ország elhagyásáig kellene megfizetni egy háromsoros angol-magyar bevallással, és nem kellene hozzá adószám sem.

A kisjövedelmű hazai művészek pedig adómentességet kapnának, éves szinten 200 ezer forintos jövedelemig.

A közműadó csökken, viszont nő a pénztárgép-szigor

Módosul a hírközlési vezetékek adója, egy javaslat szerint ugyanis 200 kilóméter vezetékhosszig nem kell adót fizetni, és több másik sávban is nőnek az adókedvezmények. A kormány ezzel a ritkán lakott lakott vidéki területeket is megfelelő instruktúrához kívánja juttatni.

A pénztárgépek üzemeltetésével kapcsolatos mulasztások nagy száma miatt a jövőben akár az üzletét is bezárhatják annak, aki nem teljesíti az online pénztárgépre vonatkozó előírásokat – állítja az egyik módosító. A javaslat szerint azokban az esetekben is fontos a pénztárgépekkel kapcsolatos visszaélések megfelelő szankcionálása, amelyekben az adózó üzlethelység nélkül végez tevékenységet.