Az MNB-nek nincs új ötlete az adósságszabályra

2013.11.08. 10:34

Másfél-két évvel ezelőtt különösen szoros figyelemmel követte a piac a magyar államadósság-finanszírozási folyamatokat, így egy kellően szigorú és az adósságcsökkentés iránti elkötelezettséget hitelesen képviselő szabályrendszerre volt szükség, de azóta eltelt annyi idő, hogy le tudjuk vonni az első következtetéseket - idézte az MNB Szemle egyik cikkével kapcsolatos beszélgetésről Palotai Dánielt a Portfolio.

A Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója úgy gondolja, hogy az adósságszabályban foglalt képletet érő szakmai kritikák jórészt azt feszegetik, hogy az túl mechanikus, emiatt prociklikus lehet, illetve bizonyos helyzetekben túl szigorú költségvetési politikát kényszeríthet ki.

Az MNB Szemlében megjelent elemzés egyik szerzője, Baksay Gergely az anyag rövid elmondta, hogy a munkájuk az optimális fiskális szabályrendszer, ezen belül az adósságszabály kialakításával kapcsolatos útkeresés részének tekinthető. Az azzal kapcsolatos újságírói kérdésre, hogy az MNB előáll-e saját adósságszabály-javaslattal (miután a napokban az ÁSZ darabokra szedte a jelenlegi keretrendszert), Baksay úgy reagált: "nincsenek kidolgozott javaslataink" és ha lennének, akkor azokat "megírnánk örömmel". Palotai ezt azzal egészítette ki egyik válaszában, hogy "kiérlelt álláspont nincs részünkről" az adósságszabály témájában.

Baksay a jelenlegi adósságszabály keretrendszert érő kritikák kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a képlet mechanikus betartása valóban prociklikus (a gazdasági ciklusokat felerősítő) hatású is lehet, de fontos látni azt, hogy van azért rugalmasság is a rendszerben. Ennek kapcsán azt értette, hogy ha a központi költségvetés MNB-nél tartott betétállományát csökkenti, vagy növeli, akkor ez önmagában is hatással van az adósság méretére anélkül, hogy konkrétan a költségvetési hiány kapcsán kiigazítást kellene végrehajtania a kormánynak.