Horváth lemondatná a NAV vezetőit

2013.11.14. 14:36 Módosítva: 2013.11.14. 14:55

„Felszólítom a mostani állapotokért felelős adóhivatali vezetőket, hogy lépjenek vissza! Lépjenek vissza az oligarchák is, akik a kezüket fogják! – mondta Horváth András, a volt adóellenőr, aki szerint a NAV hagyja csalni a legnagyobb cégeket. Horváth kilátásba helyezte, hogy ha nem történik semmi – tehát nem indul el az ügyészségi eljárás vagy a parlamenti vizsgálóbizottság –, akkor arra is sor kerülhet, hogy ő maga közzéteszi a nála lévő terhelő dokumentumokat.

Hazudik a NAV

Az óriási érdeklődés mellett zajló sajtótájékoztatóján elmondta, hogy nevetségesnek tartja az egy hétvége alatt lezavart átvilágítást, de azt pláne, hogy nem találtak semmit. 

Ha tényleg átvilágítottak volna, akkor „látniuk kellett volna a cselekményeket”, mert a lekérdezéseket mindig rögzítik és elmentik. „Tehát az én kereséseimet is látni kellett volna. Van egy biztonsági főosztály, aminek jogkörében áll, hogy évekre visszamenőleg megnézze” a kérdéses ügyeket.

Azt is elmondta, hogy „irdatlan adatmennyiségről van szó”, mivel csak ő három szektor összadócsalási teljesítményeit vizsgálta, ha tényleg történt volna bármi érdemleges felülvizsgálat a NAV-nál, akkor ezekre érdemben kellett volna reagálniuk, de nem így történt. 

Az elnökhelyettes nyilatkozata, miszerint a vizsgálat során 1500 ellenőrzést néztek meg, szerinte nehezen hihető. Ha a revizor fiktív számlázást és adócsalást lát, akkor azon végig kell menni, de ez sokáig tart. Szerinte nem tárják fel azokat a láncolatokat, amelyek jól láthatóan ezen óriáscégek beszerzései mögött vannak.

A NAV feljelentésétől nem tart, mivel „nyilvánvaló, hogy a kommüniké nem felel meg a valóságnak, nincs a kezükben semmi, amivel rágalmazás vagy becsületsértés ügyében fel tudnának jelenteni”.

Csak húzzák az időt

A feljelentéskiegészítést kérő ügyészség hozzáállása szerinte egyértelműen és tisztán időhúzásra utal, mivel Horváth elmondása szerint „több ügyben is átfogó bizonyítékokat bocsátott rendelkezésre, amikor vizsgálatokat állítottak le”, és több koronatanút is tudna adni ezekhez az ügyekhez. 

Azt tette még hozzá, hogy ha ilyen jelentőségű az ügy, akkor már régóta el kellett volna rendelni a nyomozást, de mivel végül úgyis lesz valamiféle vizsgálat, ezzel csak pár hónapot próbálhatnak nyerni az érintettek. És „aki nem támogatja a vizsgálóbizottság felállítását, az a korrupció mellett van” – mondta még Horváth András, a kormánypárt mellett az MSZP-re is célozva.

Ha nem marad más választása, és a közvélemény mellette marad, akkor közzé is teheti a terhelő dokumentumokat – helyezte kilátásba Horváth, hozzátéve, tudja, hogy minden értintett be fogja perelni ebben az esetben.

Számít emellett a sajtóra is, mert tart attól, hogy minden eszközzel hátráltatni fognak bárminemű felülvizsgálatot vagy nyomozást, mivel a vétkesek érezhetik, hogy most nagy a veszély. Különösen azért aggódik Horváth, mert nagy a nyomás a neki az adóhivatalon belülről segítőkön.

A volt adóellenőr emellett Csányi Sándort megszólalását is feltétlenül várja, mivel másfél éve a Bonafarm nevében ők jöttek ki egy kommünikével, miszerint a kiskereskedelmi polcok tele vannak adócsalt holmival. „Miért nem jön elő most Csányi Sándor, miért nem szólal meg?” – szólította Horváth az OTP vezérét.

Bánthatják őt vagy a tanúit, lapít a Fidesz

Horváth szerint „ki fog derülni, hogy működik-e bejelentővédelmi törvény, azon ahogy engem és a szűkebb környezetemet védik. Ha bármiféle bántódása lesz a segítőimnek és tanúimnak, az kormányzati felelősség lesz”.

Azt is fájlalta, hogy „a kormánynak a legmagasabb szintű védelmet kellene adniuk nekem, és tanúimnak. De amióta kitört ez a botrány, a kormány mélyen hallgat. Vajon mit jelent ez?” Különösen, hogy néhány magas rangú Fidesz tagot eddig harcostársának tartott.  Pontosabban „én annak idején harcostársa voltam két mostani közjogi méltóságnak – tudják, Fidesz-tag voltam. Nagyon régről ismerem őket. Elvártam volna, hogy ők mellém álljanak, de nem tették meg.”

Kormányzati szereplőket már korábban is megkeresett az ügyével, de Rogán Antal kivételével mindenki elküldte, pedig legalább egy NGM-államtitkár mindent közelről látott. De Rogán is csak annyit mondott 2011 novemberében, hogy jelezte a NAV-nak a problémát.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy azért állt elő cég megnevezése nélkül, mert kell egy szerv, ami hozzáférhet legálisan az adótitokhoz és ezekhez az adatokhoz. És csak a nyilvánosság adhat igazi védelmet az ügynek. Azt is hozzátette, hogy azért is fontos a mostani fellépése, mert  az érintett esetek nagy része 2011-es vagy későbbi, tehát még nem évültek el.