Horváth szerint Varga is elismeri a csalásokat

2013.12.13. 15:18

Horváth András, a kitálaló ex-NAV-os szerint a Varga Mihály egyik képviselői kérdésre adott válasza is azt bizonyítja, hogy a kiemelt nagyadózókat nem ellenőrzi az adóhatóság, így nagy értékű áfacsalási ügyek maradnak feltáratlanok, írja az MTI.

Horváth András szerint Varga Mihály válasza azt bizonyítja, hogy bár az adóhivatal és a kormány is tud a problémáról, a NAV nem hajlandó a nagyadózóknál rendszerszinten ellenőrzéseket elrendelni, a problémát rátolják a beszállítói hálózatra, emiatt folyamatosan újratermelődik a probléma, és folyamatosan emelkedik az az összeg, amellyel ezek a nagy konglomerátumok a költségvetést megkárosítják.

Nehéz bizonyítani

Varga Mihály levelében egyebek mellett azt írta, hogy "a multinacionális kereskedelmi láncok részvétele az adóelkerülésben rendkívül nehezen bizonyítható, ... a közvetlen beszállítóik adóhatósági kapcsolatai kifogástalanok, a csalás nem ezen a szinten következik be, hanem a láncolat alsóbb szintjein". Ugyanakkor szerinte ezzel még nem nyer igazolást, hogy részt vesznek az adócsalásban.

A minisztertől ezt megkérdező Vágó Gábor LMP-s képviselő a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy pártja alternatív vizsgálatot indít az ügyben a jövő héten, és olyan szervezeteknek fognak kérdéseket föltenni, amelyeknek kötelessége lenne kivizsgálni az ilyen ügyeket.

Horváth András november elején tartott sajtótájékoztatóján beszélt először arról, hogy nagyobb hazai cégek és multik évente több mint ezermilliárd forint értékben csalnak adót.

A NAV volt munkatársa azt állítja, hogy amint egy adócsalásgyanús ügy elér egy kiemelt adózóhoz, az adóhatóság leállítja a vizsgálatot, illetve el sem rendel vizsgálatot a kivételezett adózókkal szemben, azaz egyfajta védelmi rendszer működik a NAV-nál. Ezt támasztja alá véleménye szerint egy, az Átlátszó.hu-hoz eljuttatott dokumentum is.

Száznál is több belülről leállított vizsgálat lehet

Becker András, az Átlátszó munkatársa Horváth dokumentumaira hivatkozva elmondta, hogy a NAV-nál korábban működött kiemelt adózók igazgatóságának 2010. negyedik negyedévi teljesítményéről szóló jelentésből kiderül, hogy abban az időszakban az igazgatóság 8 vizsgálati kérelmét tagadták meg, hármat a NAV elnöke, ötöt pedig helyi szinten állítottak le. Becker azt állítja, hogy a megkapott papírok alapján éves szinten a megtagadott vizsgálatok száma a 30-at, a következő években, 2011-12-ben pedig ennek a többszörösét is elérhette.

Horváth András feljelentése után egy hónappal a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) hétfőn hivatali visszaélés bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen elrendelte a nyomozást. Az ügyben a másik fejlemény szintén e héten történt, ugyanis az LMP és Ángyán József összegyűjtötte a szükséges 78 képviselői aláírást ahhoz, hogy alakuljon meg a feltételezett áfacsalásokat feltáró parlamenti vizsgálóbizottság. Korábban a Fidesz és az MSZP összefogva fúrta meg a bizottságot.  • Tippek
  • Személyi kölcsön