210 milliós áfacsalást leplezett le a NAV

2014.06.26. 10:47

210 millió forint áfát próbált elcsalni a cégével a békéscsabai férfi, akit társaival együtt fülelt le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) – írja az MTI. A gyanúsítottak fiktív számlákkal akarták igazolni a feketén vett gabonát, amelyet így a  versenytársaiknál olcsóbban tudtak továbbadni.

A csalók az illegális vásárláshoz nehéz körülmények között élő embereket kerestek, akikkel őstermelői igazolványt váltottak ki. Az "őstermelők" gazdálkodásra alkalmas földterületekkel nem rendelkeztek, velük ellenszolgáltatás fejében valótlan tartalmú felvásárlási jegyeket írattak alá.

A NAV adóellenőrei és pénzügyi nyomozói egy olyan esetre is bukkantak, ahol az iratok szerint szegény, földdel nem rendelkező, őstermelői igazolványát frissen kiváltó férfi mintegy 500 millió forint értékű gabonát adott el az elkövetőnek.

A pénzügyi nyomozók őrizetbe vették a békéscsabai férfit és két társát, a csaláshoz használt kft. autóit és hajóját lefoglalták. Az adóvégrehajtók további 30 millió forint értékű követelést és bankszámlát is zároltak. A csalók akár nyolc év börtönt is kaphatnak.