Ha számláz, akkor lesz egy kis feladata

2014.07.02. 10:35

Egy új rendelet hatálybalépésével módosulnak a számla és a nyugta adóigazgatási azonosítási szabályai, írja az RSM DTM tanácsadócég. A legfontosabb tartalmi változás, hogy 2014. október 1-jétől a vállalkozásoknak be kell jelenteniük az adóhatóság felé a számla kibocsátáshoz alkalmazott számlázási programjukat.

Új elem, hogy az online számlázási rendszert is be kell jelenteni ebben az esetben az adatbejelentés tartalma eltér. Eddig ilyen bejelentést a vállalkozásoknak nem kellett tenniük, csupán rendelkezniük kellett a program fejlesztőjétől olyan nyilatkozattal, amely szerint a számlázási rendszer megfelel a jogszabályoknak.

Nem kell óriási adminisztrációra gondolni, de az új jogszabály szerint az adóalanynak be kell jelentenie az általa használt számlázóprogram:

  • nevét, azonosítóját;
  • fejlesztőjének nevét, és – ha van – adószámát;
  • értékesítőjének, rendelkezésre bocsátójának nevét, adószámát;
  • beszerzésének, használata megkezdésének, vagy – saját fejlesztésű program használata esetén – a rendeltetésszerű használatbavételének időpontját;

És az utolsó pont szerinti időpontot követő 30 napon belül az adóhatósághoz, az erre a célra rendszeresített nyomtatványon bejelenteni.

Emellett az adóalany köteles a használatból kivont program adatait, továbbá a használatból történő kivonásának időpontját is bejelenteni az adóhatóság számára.

Hasonló bejelentéseket kell megtenniük azoknak az adóalanyoknak, akik számláikat online számlázási rendszeren keresztül bocsátják ki, a bejelentés adattartalma azonban eltér.

A bejelentéseket egy külön erre a célra rendszeresített nyomtatványon kell megtenni, méghozzá 30 napon belül. Az első bejelentést viszont elég november 15-ig megtenni.