Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-7 °C
0 °C

A szerbek ráizgultak az alternatív GDP-re

2014.08.31. 17:13

Szerbiában is lázas számolgatás kezdődött azt követően, hogy Brüsszelben bejelentették, hogy ezentúl a prostitúcióból, a kábítószer-kereskedelemből, a csempészetből és a szürkegazdaságból származó jövedelmet is beleszámítják az egyes országok GDP-jébe. A szerb államadósság így a hazai össztermék 64,3 százalékáról 50 százalék alá esne - idézi az MTI a Vajdaság Ma cikkét.

A GDP nem ismeri az erkölcsöt - ezzel indokolja az Európai Unió hivatalos statisztikai ügynöksége azt a döntést, miszerint szeptember 1-jétől valamennyi uniós országnak módosítania kell egyebek között a GDP kiszámolásának módszerén.

Ez azért is fontos, mert az így kapott számok irányadóak a gazdaságpolitikai alakításakor - fogalmazott a Vajdaság Ma. A GDP alapján számolják ki az adott állam hozzájárulását az EU gazdaságához, de ami a legfontosabb, ennek alapján számolják ki az államadósságot és a költségvetési hiányt is.

Szerbia egyelőre nem tagja az Európai Uniónak, tagjelöltként azonban a gazdaságát is az uniós elvárásokhoz kell igazítania, így hamarosan az alternatív GDP-számolási szabályokat is bevezethetik a nyugat-balkáni országban.

Míg a legtöbb EU-s ország esetében a szexipar, a kábítószer-kereskedelem, a cigarettacsempészet és a szürkegazdaság bevonása a GDP-be nem okoz nagy változást, Szerbiában az ezekből befolyó jövedelem jelentősen változtatna a gazdasági mutatókon.

Németországban a különbség várhatóan 0,1 százalék lesz, vagyis ennyivel növeli meg a GDP-t, Nagy-Britanniában és Írországban pedig legfeljebb 0,7 százalékkal. Franciaországban az örömlányokon alapuló iparág bevétele 0,8 százalékkal emeli meg a GDP-t, a legnagyobb növekedés talán még Hollandiában várható.

Egy közelmúltban végzett felmérés szerint Szerbiában a szürkegazdaság a GDP 30,1 százalékát teszi ki, Magyarországon ez nagyjából 22 százalék körüli lehet. Nem hivatalos becslések szerint kábítószer-kereskedelemből és prostitúcióból évente 1 milliárd eurót forgatnak meg, ami Szerbia évi 30 milliárd eurót kitevő GDP-jének 3,3 százalékát jelenti.

Miroslav Zdravkovic közgazdász szerint az új számítást használva Szerbia éves bruttó hazai összterméke 40 és 45 milliárd euró között mozogna, így a GDP jelenleg 64,3 százalékát kitevő köztartozás egy csapásra 50 százalék alá csökkenne.  • Vennék
  • Hírek