Gál
3 °C
16 °C

530 milliónyi bírságot szórt ki a NAV

2014.10.13. 12:52

Júliusban és augusztusban 15 ezer vizsgálatot végzett el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), ebből minden negyedik ellenőrzés során találtak valamilyen hiányosságot – írja az MTI.

Az adóhatóság hétfői tájékoztatása szerint a mulasztási bírságok összege meghaladja az 530 millió forintot, 70 esetben került sor 12 napos üzletbezárásra, 6 esetben üzletbezárást helyettesítő bírság kiszabására.

Az idén nyáron a kerékpárkölcsönzőkre, a zöldség- és gyümölcskereskedőkre, a szépészeti szolgáltatást nyújtókra, a vendéglátósokra, a romkocsmákra, a taxisokra, a strandok és azok területén működő vállalkozásokra, valamint a horgásztavak környékén árusítókra fordított nagyobb figyelmet a NAV az ellenőrzések során.

Minden harmadik foglalkoztatás cinkes

Az adóhatóság közleményében kiemelte: még mindig magas azok száma, akik nem adnak sem nyugtát, sem számlát. Az ellenőrzések tapasztalatait így összegezte a NAV:

  • A 12 ezret meghaladó nyugtaellenőrzésből minden ötödik esetben találtak hibát.
  • Mintegy 2500 alkalommal ellenőrizték a foglalkoztatás szabályszerűségét, ennek eredménye nemcsak a klasszikus fekete foglalkoztatás, hanem a késedelmes bejelentés feltárása is volt. A 2500 ellenőrzésből minden harmadik esetben találtak jogsértést az adóellenőrök és a pénzügyőrök.
  • A munkaidőben történő ellenőrzések során javult, viszont a megszokottól eltérő időben – késő délután, éjszaka, hétvégén – romlott a nyugta- és számlaadás fegyelme.
  • Pozitív eredményt mutatnak viszont az árueredet vizsgálatával kapcsolatos megállapítások, ugyanis kiderült, hogy az adózók többsége az előírásoknak megfelelően jár el.

Bejelentetlen barackszedők, illegális fagyizás

A szezonális munkákra fogadott alkalmi munkások bejelentése többször is elmaradt. A NAV a nyugat-dunántúli régió egy gyümölcsösében a foglalkoztatottak bejelentését vizsgálta, összesen 280 barackszedő munkást talált, akik több vállalkozó alkalmazottai voltak.

Az egyik gazdálkodó 172 embert alkalmazott egyszerűsített foglalkoztatás keretében egy héten át mindenféle bejelentés nélkül, 64 embert pedig az ellenőrzés megkezdése előtt jelentett be. Azok a sofőrök is bejelentés nélkül dolgoztak, akik a munkások egy részét szállították buszokkal a gyümölcsöskertbe.

Egy dél-dunántúli gyógyfürdő fagylaltozóját mulasztási bírság kiszabása mellett 12 napra be kellett zárni, mert a vállalkozó nem használta az online pénztárgépét. A tulajdonos azonban a szomszéd üzlethelyiségben újra kinyitott és ismét elkezdett fagylaltot árulni.

A bizonylat kiállítására azonban kézi nyugtát használt, mert a pénztárgépe a lezárt helyiségben maradt. Az újbóli vizsgálat során az ellenőrök megállapították, hogy adózó nem ad szabályos nyugtát, így ismét mulasztási bírságot szabtak ki, valamint az újonnan nyílt üzletet is bezárták – ismertette a NAV.