Elkezdett magyarázkodni a NAV

2014.11.14. 14:13

Változtatott eddigi stratégiáján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), miután Szijjártóék közzétettek egy, a kitiltási botrányt magyarázó dokumentumot. Szijjártó államtitkára erről a levélről mondta azt, hogy nem találnak benne konkrétumokat. A trafikmutyi, az áfacsalások és a Horváth András elleni eljárás szerepel benne.

Ez már önmagában is újdonság, hiszen Rogán Antaltól nemrég megtudhattuk, hogy a kitiltási botrány csak az újságírókat érdeklő ügy

Eddig inkább csak legtagadtak mindent

A NAV-elnök a múlt héten ismerte be, hogy rajta van az Egyesült Államokból kitiltott magyar kormánytisztviselők és kormányhoz közel álló személyek listáján, amelyre olyan hivatalnokok kerültek fel, akik valamilyen módon érintettek a hazai korrupcióban. Vida minden vádat tagadott, és azt mondta, meg sem fordult a fejében a lemondás gondolata. Felettese, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szintén nem gondolkozott el azon, hogy kellene-e menesztenie Vidát.

De az is új, hogy eddig jellemzően csak csípőből mindent letagadtak, most viszont a NAV magyarázkodni kezdett a nyilvánosságra hozott  dokumentum kapcsán. Írtak egy közleményt „Hiteltelen az amerikai dokumentum” címmel, amiben megismétlik, hogy szerintük minden abban szereplő állítás hiteltelen, és nem kell vele foglalkozniuk. Vagy ha igen, akkor azt példás eredményességgel tették eddig is.  Igazából régóta ezt a hiteltelen dolgot mondják, de még sose sikerült túllépni azon, hogy aki elégedetlen a NAV-val, az mutasson egy részletesen feltárt és bebizonyított ügyet, és akkor majd hajlandóak lesznek abban az ügyben intézkedni. Most ezen túlléptek egy kicsit.

Pontosabban sora veszik, hogy:

  • A trafikmutyival nem kell foglalkozniuk. Egyébként pedig a vámosok sok csempészett cigarettát foglalnak le évente.
  • Idén elfogtak egy kisebbnek számító, 2 milliárdos áfacsalót. Szóval ennyit az állítólagos eltűrt áfacsalásokról.
  • Horváth András ügyében „már hónapok óta” nyomoz a rendőrség. Szóval ennyit Horváth András ügyéről. 
  • Idén legalább 8,3 százalékkal több pénzt szed be a NAV összesen adók és egyebek formájában, mint tavaly. Szóval ismét ennyit az eltűrt áfacsalásokról. 
  • Mióta megszüntették a Kiemelt Ügyek Igazgatóságát, azóta sokkal több büntetést állapítanak meg. Arról nem szólnak, hogy ezek közül mennyit lehet behajtani.