83 százalék az államadósság

2014.11.17. 10:27

A harmadik negyedév végén 83 százalékon állt a GDP–arányos államadósság-mutató – derül ki a Magyar Nemzeti Bank mai jelentéséből, írja a Portfolio. Az előző negyedévben 85 százalékon állt, szóval ez csökkenést jelent, de még mindig messze vagyunk attól, hogy ez a tavalyi 79,4 százalékos szint alá süllyedjen.

Az államadósság a most megjelent hivatalos adat óta tovább süllyedhetett, hiszen november elején törlesztette az állam az Európai Unió felé fennálló adósságából az esedékes 2 milliárd eurót. Ehhez nem kellett felvennie új hitelt, hiszen már megtette az év első felében, így most a felduzzadt likvid forrásait apasztotta a visszafizetéssel. Ha ezzel is számolunk, akkor az államadósság-ráta 81százalék körül lehet.

83%-os a magyar államadósság

A Portfolio szerint ez várható idén az államadóssággal kapcsolatban:

  • Érdekes cikcakkokat fog mutatni a forint a következő hónapokban, ha év végéig erősödni, majd márciusig a devizahitelek forintosítása miatt a mostani szintnél is gyengébbre kell süllyednie az árfolyamnak.
  • Jövőre végre eljöhet az első olyan év, amikor nem trükkökkel és vagyonfeléléssel biztosítja a gazdaságpolitika a stagnáló adósságpályát. Ehhez az infláció, a gazdasági növekedés és a költségvetési hiány kedvező kombinációja szükséges.
  • Az év végén már egészen más adósságmutatókkal találkozunk, mint amelyeket most nézegetünk. Decemberben ugyanis már teljesen áttérünk az ESA2010 módszertanra, ennek jegyében pedig az adósságráta nevezőjében szereplő GDP szintje megemelkedik. Összevetésként: a tavaly év végi mutató 79,4 százalék helyett 77,4 százalék lett az új módszertannal.