Ötezer itt, ötmilliárd ott

2014.11.24. 16:55 Módosítva: 2014.11.24. 16:56
A húsosok nyerhetik a legtöbbet a mostani adókedvezmény-változásokkal, de talán az OTP sem panaszkodhat. Kapnak zsebpénzt a házasodók, és örülhetnek a kétgyerekes, jobb állásban lévő szülők is.

A legutolsó adócsomagunk minden bizonnyal az internetadó körüli szerencsétlenkedésről lesz emlékezetes, esetleg a Tesco elleni háborúnk legújabb hadmozdulatairól, vagy a nyíltan az RTL-nek szánt büntetőadóról.  

De amíg előbbinél a kormány vesz egy nemzeti konzultációnyi levegőt, utóbbiak kárvallottjai pedig kétségbeesetten próbálkozhatnak még érvelni a tisztességes verseny társadalmi hasznai mellett, addig érdemes azt is megnézni, hogy az adókedvezményeink hogyan fognak változni.

Végül több dolog is átalakul, első körben a cafeteria változásai érinthetnek sokakat. Itt az  értékhatárok módosultak,  marad az összesen 35,7 százalékos elvonás (szja + egészségügyi hozzájárulás) a béren kívüli juttatásokon, de csak évi 200 ezer forintig. Felette is ennyi marad 450 ezer forintig,  de csak akkor, ha SZÉP-kártyán adják. Ha nem az állami kártyát választják vagy az értékhatárok felett kap a munkavállaló, akkor a határok feletti rész már összesen 51,17 százalékkal adózik. 

Ha van állása, és most házasodik, esetleg a párjának lesz ez az első házassága, akkor megilleti önöket a legnagyobb csinnadrattával beharangozott változtatás, a havi ötezer forintos támogatás. Ugyanis ezt is adókedvezményként fogják megkapni az érintettek, legfeljebb két évig. Nem lenne mellékes talán az sem, hogy az évente alig néhány milliárdos támogatás milyen bürokratikus pluszköltségekkel jár.

Ha ezt valaki végiggondolta volna, akkor talán néhány tízezer ember adókedvezményéért nem kapna mindenki még egy oldalt az adóbevallásához, hogy csak egy teljesen fölösleges elemet említsünk az amúgy sem söralátét méretű adóbevalláson. Lehet egyszerűbb lenne  például, ha minden házasodónak az anyakönyvvezető nyomná a kezébe a pénzt a házasságkötés után.  

A legnagyobb nyertesek a húsosok

Az adókedvezmények legnagyobb nyertesei a "nagyállatot" tartók, ugyanis az általános 27 százalékról 5 százalékra csökken a köztes terméknek minősülő, nagy testű élőállatok, mint a juh, a szarvasmarha és a kecske húsára és egyebeire használt áfakulcs. Varga Mihály azért elmondta, hogy ez most egy kirívó húzás, általános áfacsökkentésben azért senki ne bízzon hosszabb távon se.

Így változik a családi adókedvezmény 

Bővül némileg a családi adókedvezményre jogosultak köre, de a a mértéke is: 2016-tól, tehát jövő év után majd évente emelkednek a családi adóalap-kedvezmények, és már 2016-tól havonta gyerekenként akár 78 125 forintot leírhatnak az adóalapjukból azok, akik elég sokat keresnek hozzá. Nagyobbat kaszálhatnak a jó állásban dolgozó kétgyerekesek, nekik ugyanis jövő évtől megduplázódhat az adókedvezményük.

Az ehhez szükséges családi adókedvezmény nyomtatványt majd le lehet tölteni a NAV honlapjáról, itt pedig megnézheti, hogy most mennyire jogosult összesen. Ez havonta a nettóban évente 2500 forint pluszt jelent, így négy év elteltével 2020-ra elérhető lesz, amivel a kormány már idén kampányolt: egy gyerek után a mostani 10 ezerről 20 ezer forintra emelkedhet a kedvezmény. 

Segítenek kicsit a részmunkaidősökön

A lakáscélú munkáltatói támogatások szabályai enyhültek idén év közben is enyhültek. Például azzal, hogy ha a munkavállaló már eladta vagy elvették tőle a lakását, de arra felvett hitelét még fizetnie kell, akkor mostantól arra is adhat támogatást a munkaadója. Egyébként jövőre már a lakás akadálymentesítésére is adható ilyen támogatás.

Sajnos nagyon kevesen vannak ilyenek, viszont a szándék mindenképp örvendetes, hogy a részmunkaidőben foglakoztatott kismamákat vagy kispapákat foglalkoztatókat is kissé megtámogatják. Pontosabban a gyeses, gyedes vagy gyetes részmunkaidőben foglalkoztatottak után a munkaadók megkaphatják az irgalmatlanul hosszú nevű szociálishozzájárulásiadó-kedvezményt.

Megint jó lesz a bankkártyát használni, főleg, ha paypassos

Azzal is másképp számolhat jövőre, hogy a bankkártyás vásárlások újra illetékmentessé válnak, igaz, bankkártyánként évi egyszeri illeték megfizetése lesz kötelező. Ez 800 forint lesz, paypassos kártyáknál 500. Emellett ha a cége eddig el tudta számolni közvetlen anyagjellegű ráfordításként a benzint, akkor most majd levonhatja az ebből származó áfáját, írja a KPMG.

Jön az OTP-szabály

Igen jelentős adókedvezmény-változás még, hogy öt milliárd forintot kaphat az a cég, aki tudja igazolni, hogy sokat bukott az oroszok ukrajnai háborúján. Elég valószínűtlen azonban, hogy ebből sokan fognak milliárdokat látni, ezt a szabályt kimondatlanul is főleg az OTP-re a szabhatták, más ugyanis nehezen tudna ekkora veszteséget tisztán felmutatni, ráadásul maximum 15 milliárd forint adókedvezmény adható így ki.