169 milliárdos lyuk van a költségvetésben

2014.11.25. 08:18

Nagyjából egy hét múlva szavaz a parlament a költségvetés sarokpontjairól, ezt követően már csak minisztériumokon belüli átcsoportosításokra lesz lehetőség. Van azonban a költségvetésben egy 169 milliárd forintos tétetel, amit a kormány jövőre állami vagyongazdálkodásból akar beszedni, azonban erről a tételről nem pontosan tudni, hogy mit takar, ráadául úgy tűnik, nem is fogják tudni előteremteni – írja a Hvg.hu.

Ezt a tételt egyébként a jegybank, és az Állami Számvevőszék is a legkockázatosabb tételek közé sorolta, mivel szerintük egyáltalán nem látni, hogy miből teremtik majd elő a pénzt. A lap értesülése szerint ezzel a tétellel az volt a terv, hogy eladják, majd egyből visszabérlik a minisztériumok és háttérintézmények épületeit.

Jelen körülmények között még ez is necces lehet, mivel túlkínálat van irodákból, ráadásul rohamtempóban kéne több tízmilliárdot összeszedni a projektből. Ha azonban még ezt meg is oldják valahogy, van egy ennél sokkal komolyabb probléma, mégpedig az, hogy az osztrákok egyszer már bepróbálták ezt a trükköt, de akkor az EU kiszúrta, és nem engedte, hogy az egyszeri nagy bevételt elszámolják a költségvetésükbe.

A nyilatkozatok alapján a kormányzat nem tudja, hogy miből fogják előteremteni ezt a pénzt, még a magánnyugdíjak bedarálása sem jelent megoldást egy EU-s statisztikai szabály miatt. Ha minden így marad, még 3 százalék alatt maradhat a hiány, azonban az államadósságot már komolyabban érintheti a 169 milliárdos hiányzó tétel.  • Hírek
  • Bankszámla