Önök egész jól ismerik az adókedvezményeket

2014.11.28. 20:03 Módosítva: 2014.11.28. 20:07
A pálinkát, az egyszázalékot vagy a gyerekkedvezményt elég jól ismertük, de kaszinóknál vagy szja-t megúszóknál nagyságrendeket tévedtek sokan. A strucc nagyobb állat, a bankkártyahasználat után pedig egységes díj jön, persze ettől még érdemes figyelni. Itt vannak a múltkori kérdőívünk eredményei.

Pár napja az adókedvezményekről kérdeztük az olvasóinkat egy rövid kérdőívvel. Nos, a szavazás lezárult, köszönjük annak a több ezer embernek, akik a kevésbé csöcsös-pisztolyos téma ellenére egy-egy kérdésre válaszoltak. Elégedettek is lehetnek magukkal, mert a jelentősebb részük átlagosan messze nem elveszett az adókedvezmények világában, úgy tűnik, hogy sokan próbálják fogni forintot a gyakran változó szabályozással lépést tartva, ha már ezek a játékszabályok.

Vajnáék csak hétmilliárdot kapnak, nem 145-öt

Az első kérdésben a többség igen tájékozottnak mutatkozott, egy híján 4200 ember válaszolt helyesen, azaz tényleg legfeljebb 25 éves lehet a pályakezdő aki után adókedvezmény jár még a munkáltatónak. Az az 1385 olvasó sem járt messze, akik 28 éves korra tippeltek, de sajnos nem nekik volt igazuk. A többiekről nem is beszélve, 30-35 évesen már nagyon nagy jóindulattal lehetnének csak pályakezdők, a szabályozás sem rájuk fókuszál.

A pálinkában is nagyjából tudjuk, hogy merre hány méter, ugyanis jövőre maximum 50 litert főzhetünk otthon, literenként ezer forintos adóval. Az 51. litert bérfőzetnünk kell, aminek az adója már 1670 forint lesz, amit több mint 2500 ember jól el is találta. Akik 1160 forintra tippeltek, azokat talán az szja-kulcs zavarhatta meg, erre tippeltek a második legtöbben, 2096-an, de sajnos rosszul. Egyébként az első ötven liter otthon főzött szesz után csak egy ezres lesz literenként az adó. 

Szárított gyümölcsök pálinkával. A Bakonyban található erdei vadgyümölcsökből készít pálinkát a csetényi Varga László pálinkafőző-mester. Az 1967-ben épült pálinkafőzdében a régi, hagyományos rézüstös, fatüzeléses rendszerben készítik a pálinkát. Olyan erdei gyümölcsöket erjesztenek, például csipkét, bodzavirágot, galagonyát, amelyekből ritkán készül pálinka. A termékek között megtalálhatóak a fekete ribiszkéből, szamócából, naspolyából, birsalmából készült kisüsti párlatok is.
Szárított gyümölcsök pálinkával. A Bakonyban található erdei vadgyümölcsökből készít pálinkát a csetényi Varga László pálinkafőző-mester. Az 1967-ben épült pálinkafőzdében a régi, hagyományos rézüstös, fatüzeléses rendszerben készítik a pálinkát. Olyan erdei gyümölcsöket erjesztenek, például csipkét, bodzavirágot, galagonyát, amelyekből ritkán készül pálinka. A termékek között megtalálhatóak a fekete ribiszkéből, szamócából, naspolyából, birsalmából készült kisüsti párlatok is.
Fotó: Nagy Lajos

Szima Gábor és Andy Vajna új kaszinóinál is legtöbben jól sejtették, hogy 7 milliárd forinttal dobjuk meg őket, ennyiből rendesen „hozzá tudnak járulni” majd „a gyermekétkeztetéshez”. 2397 ember válaszolt jól, mondjuk az a 2312 fő, akik szerint 35 milliárdot kapnak erre a nemes célra, nos ők valószínűleg már semmiféle igazán brutális pénzosztáson nem lepődnének meg.

1600 ember szerint az ország jelentős része csak azért dolgozik, hogy Szimáéknak ne kelljen adóznia, a 145 milliárdos adókedvezmény már költségvetést is megbillentené. Olyan javíthatatlan optimista csak 391 ember volt, akik szerint egyáltalán nem támogatjuk az új kaszinók és gyermekétkeztetés lehetséges szinergiáit.

Nagyon sok ember megúszta az szja-t

Súlyosan alulbecsüljük viszont, hogy hány embernek nem kell egyáltalán szja-t fizetnie, mert a gyerekkedvezményei összege több, mint amennyit hivatalosan adóznia kéne. Összesen 300 ezer ilyen ember volt tavaly, ezt csak 1534-en találták ki. A legtöbb, 2167-en a lehető legalacsonyabbra, 75 ezer emberre tippeltek, és 150 ezer szerencsésre is 1872-en szavaztak. Cserébe a 600 ezer szja-t megúszó polgártársunkra is jött 1134 szavazat, szóval nagyjából se tudjuk elhelyezni, hogy hány ember maxolja ki ezt kedvezményt.

Azt viszont jól tudjuk, hogy akkor kaphat havi ötezer forintot egy újdonsült pár az államtól, ha az egyikük először házasodik, és hogy ezt adókedvezményként lehet megkapni. 3202-en el is találták, az az 1944 ember pedig nagyot téved, akik szerint, ha a pár mindkét tagja félmilliónál többet keres, akkor ne kapnának még ötezret mellé. Értelemszerűen minden más olyan válasz is rossz volt, amelyek szerint bármilyen módon a rászorulóbbaknak juttatnák ezt zsebpénznyi kedvezményt.

Jövőre csökkentik a nagyobb élő állatok és „vágott testük” áfáját 5 százalékra, márpedig a strucc nagyállatnak számít a KSH szerint, így a strucchúsra is az vonatkozik. Ezt 1767 ember találta el, a többség szerint a strucc nem nagyobb állat vagy csak nem hallott a speciális áfacsökkentésről, 2922-en ugyanis régi, 27 százalékos áfát sejtik jövőre is a strucchúsra.

A bankkártyahasználat után egységesen évi 800 forintot fogunk fizetni, ha paypassos, akkor 500-at – ezt 1547-en tudták jól. A többség a tranzakciós adó díjaira gondolt, hogy azt majd be kell fizetnünk az államnak, de ez bankkártya-használatnál nem lesz így. Több mint kétezer embert összezavarhatott, hogy nagyon kell figyelni, mert a bankunktól is függ majd az összeg, ami önmagában nagyon igaz is, általában érdemes a pénzügyeknél is nagyon figyelni, csak itt most pont tökmindegy. Persze az is lehet, hogy az tévesztette meg őket, hogy a választ úgy is lehetett érteni, mintha ezért a díjért cserébe az állam bármiféle szolgáltatást nyújtatna.

Magyar focit bármikor nézhet adómentesen, ha akar

Sporteseményre (sajnos csak nézőként) összeghatártól függetlenül adómentesen adható béren kívüli juttatás, ezt kissé talán meglepő hogy nem olyan sokan tudták , mintegy kétezren. Talán azért mert meglepően keveseket érdekel egyáltalán adómentesen is, a többség a SZÉP-kártya előnyeiről hallhatott elképesztően sokat. Utóbbira is szavaztak a legtöbben, pontosan 2853-an. Összesen 160—an hittek a céges menza vagy a vállalati üdülő különösen kedvező adóvonzataiban, sajnos alaptalanul.

Egy százalékot pedig boldog-boldogtalannak adhatunk, a felsoroltak közül mondjuk a Bocskai István Lövészdandárnak pont nem. Ezt a legtöbben, 2100-an jól is tudták, második befutó a Magyar Tudományos Akadémia 1500-zal, pedig nekik simán lehet adni, ahogy az ezer szavazatot elérő, még Matolcsy-féle Összefogás az Államadósság Ellen alapnak is. Jó hír, hogy a várakozásoknak megfelelően szinte mindenki tudta, hogy elvi akadálya nem lenne annak, hogy a Vízivárosi Szépkorú Görénytenyésztők Baráti Köre közhasznú tevékenységeire költse az átutalt egy százalékunkat.

Végül nagyon jól sikerült a kormánynak tudatosítania, hogy majd két év múlva igazán jön a tündérmese és gyerekenként nettó 2500 forinttal nő a családi adókedvezmény, nagyjából 3300-an ismerték fel a jó választ a sok hülyeség között. Persze talán még a szocpol fajsúlyos emelése is többé-kevésbé reálisan hangozhatott volna, ha nem lett volna ott, hogy csak 10 ezer fősnél kiseb települések lakásaira vonatkozhat, mindenesetre majdnem kétezren dőltek be ennek. Az a 900 ember, aki általános áfacsökkentésben gondolkozott, az jó eséllyel kezd elszakadni a valóságtól, a e-útdíjnak pedig vajmi kevés köze van a szociális hozzájárulási adóhoz, valószínűleg csak vicceltek, akik erre szavaztak. Viccelni, viccezgetni mondjuk szinte mindig érdemes, csak nehogy épp ötleteket adjunk.