Ha nem lépnek az áfacsalások ellen, akkor tüntetnek a tejesek

2014.12.02. 07:39

A tejtermelők nem mondtak le tervezett tüntetésükről, ennek sorsa attól függ, hogy a kormány hajlandó-e lépni valamit az elharapózott áfacsalások megszüntetése érdekében - mondta a Tej Terméktanács elnökségi tagja, Hegedűs Imre a Magyar Nemzetnek.

Szerinte jövőre hiába emelkedik a tejtermelői támogatás, azonban ez nem ellensúlyozza azt a kiesést, amit a földalapú támogatásoknál elvesz tőlük a kormány, hivatkozza az MTI a lapot. A tejtermelők jelentős része ugyanis - a termelés 80 százalékát adó - nagygazdaság, a kormány pedig méretalapú felső plafont vezetett be, hogy nagygazdaságok a földjük után arányosan kevesebb támogatáshoz jussanak mint  a kisebb, kevésbé méretgazdaságos versenytársaik. Ugyancsak kiesést jelent a tejtermelőknek az agrár-környezetgazdálkodási támogatások szüneteltetése.

A tejtermelőknek azonban a legnagyobb problémát továbbra is az jelenti, hogy az áfacsalással a magyar piacra kerülő tejek leszorítják az árakat. Ha ezen a területen érdemi kormányzati intézkedések történnek, akkor a tejtermelők nem vonulnak az utcákra - mondta Hegedűs Imre.