Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nézze meg, mennyire lehetett korrupt egy közbeszerzés

D MTZ20141105021
2014.12.08. 15:38

Elindult a Korrupciókutató Központ Budapest egyik fontos fejlesztése, a Közpénzkereső. Ez egy alkalmazás az átláthatóságért, ahol bárki megnézheti, hogy ki mikor mennyiért nyert végül közbeszerzést az elmúlt években.

Sokadik, de fontos lépés

A magyar közbeszerzési adatok nyilvánosságának biztosítására irányuló munkában, az adatok tisztítására, elemezhető tételére és közzétételére vonatkozó erőfeszítésekben nem állnak egyedül, és a kozpenzkereso.eu létrehozása sem első lépés ebben az irányban. Először 2013 februárjában tették közzé az általuk feldolgozott 2010-11-es adatbázis egy részletét. Ezt követte a CEU kutatócsoportjának 1997-2012-re vonatkozó adatközlése, majd 2014 januárban a 2009-2012 közötti adatbázis több adatát tették elérhetővé bárki számára.

Külföldi példákra is érdemes felhívni a figyelmet. A világban ugyanis már több országban létezik a kozpenzkereso.eu-hoz hasonló, a közbeszerzések nyilvánosságát bárki számára megteremtő, online alkalmazás. Itt mindössze kettőt szeretnénk említeni, amelyek mintaként szolgáltak számunkra: egy cseh és egy amerikai alkalmazásról van szó, írják az oldalon Korrupciókutató Központ munkatársai.

Ez azért is fontos lépés, mert a magyar hatóságok egyébként iszonyatosan megnehezítik a közbeszerzési információkhoz való hozzáférést: nehezen kezelhető formában, hibásan és inkonzisztensen teszik közre a közbeszerzési szerződések, módosítások és végleges szerzdések jelentős részét, és az még a jobbik eset, ha egyáltalán közre adják őket valahogy. Maga az adatbázis összeállítása is óriási munka volt tehát.

Ennek eredményeképp gyakorlatilag lehetetlen önállló érdeklődésből megtudni, hogy mondjuk a Közgép vagy a Strabag mennyi közbeszerzést visz el össszesen évente, ezen segít most általában 2013-ig az új bétaoldal

A korrupciókutatók emellett még a legtöbb közbeszerzés mellé tettek egy 0-1 közötti korrupciós kockázati indexet,  ami különböző jellemzők alapján azt mutatja, hogy mekkora veszély volt korrupcióra, az értéke 0,3 felett már nagyon magasnak számít. 

Ha nem a tipikus slágercégeket választjuk, hanem megnézzük például a Bell & Partners kommunikációs tanácsadó céget, akkor láthatjuk, hogy 2010-től igen sikeressé váltak a közbeszerzéseken. 

cri

Átlagosan 86,5 fél milliót nyertek, elképesztően magas korrupciós kockázati index mellett, szerette őket az Állami Autópályakezelőtől a Pilisi Parkerdőn át a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság is. De a legnagyobbat a "Kelet-magyarországi közutak, gyorsforgalmi utak és vasutak fejlesztésével kapcsolatos beruházásokat támogató rendezvényszervezési feladatok ellátásán" kaszáltak, az Issues Managementtel együtt majdnem 600 milliót.