Nézze meg, mennyire lehetett korrupt egy közbeszerzés

D MTZ20141105021
2014.12.08. 15:38

Elindult a Korrupciókutató Központ Budapest egyik fontos fejlesztése, a Közpénzkereső. Ez egy alkalmazás az átláthatóságért, ahol bárki megnézheti, hogy ki mikor mennyiért nyert végül közbeszerzést az elmúlt években.

Sokadik, de fontos lépés

A magyar közbeszerzési adatok nyilvánosságának biztosítására irányuló munkában, az adatok tisztítására, elemezhető tételére és közzétételére vonatkozó erőfeszítésekben nem állnak egyedül, és a kozpenzkereso.eu létrehozása sem első lépés ebben az irányban. Először 2013 februárjában tették közzé az általuk feldolgozott 2010-11-es adatbázis egy részletét. Ezt követte a CEU kutatócsoportjának 1997-2012-re vonatkozó adatközlése, majd 2014 januárban a 2009-2012 közötti adatbázis több adatát tették elérhetővé bárki számára.

Külföldi példákra is érdemes felhívni a figyelmet. A világban ugyanis már több országban létezik a kozpenzkereso.eu-hoz hasonló, a közbeszerzések nyilvánosságát bárki számára megteremtő, online alkalmazás. Itt mindössze kettőt szeretnénk említeni, amelyek mintaként szolgáltak számunkra: egy cseh és egy amerikai alkalmazásról van szó, írják az oldalon Korrupciókutató Központ munkatársai.

Ez azért is fontos lépés, mert a magyar hatóságok egyébként iszonyatosan megnehezítik a közbeszerzési információkhoz való hozzáférést: nehezen kezelhető formában, hibásan és inkonzisztensen teszik közre a közbeszerzési szerződések, módosítások és végleges szerzdések jelentős részét, és az még a jobbik eset, ha egyáltalán közre adják őket valahogy. Maga az adatbázis összeállítása is óriási munka volt tehát.

Ennek eredményeképp gyakorlatilag lehetetlen önállló érdeklődésből megtudni, hogy mondjuk a Közgép vagy a Strabag mennyi közbeszerzést visz el össszesen évente, ezen segít most általában 2013-ig az új bétaoldal

A korrupciókutatók emellett még a legtöbb közbeszerzés mellé tettek egy 0-1 közötti korrupciós kockázati indexet,  ami különböző jellemzők alapján azt mutatja, hogy mekkora veszély volt korrupcióra, az értéke 0,3 felett már nagyon magasnak számít. 

Ha nem a tipikus slágercégeket választjuk, hanem megnézzük például a Bell & Partners kommunikációs tanácsadó céget, akkor láthatjuk, hogy 2010-től igen sikeressé váltak a közbeszerzéseken. 

cri

Átlagosan 86,5 fél milliót nyertek, elképesztően magas korrupciós kockázati index mellett, szerette őket az Állami Autópályakezelőtől a Pilisi Parkerdőn át a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság is. De a legnagyobbat a "Kelet-magyarországi közutak, gyorsforgalmi utak és vasutak fejlesztésével kapcsolatos beruházásokat támogató rendezvényszervezési feladatok ellátásán" kaszáltak, az Issues Managementtel együtt majdnem 600 milliót.