Tekla
11 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Itt a Spar válasza a büntetőadóra

2014.12.12. 11:22

Intenzívebbé teszi a 2012-ben megkezdett franchise-hálózat bővítését, amivel a CBA-hoz hasonlóan ki tud bújni az élelmiszerlánc-felügyeleti díjnak hívott legújabb különadó megfizetése alól a Spar.

A Spar Magyarország Kft. az élelmiszerláncokat sújtó különböző intézkedésekre, valamint a piaci változásokra azzal válaszol, hogy 2012-ben megkezdett franchise-hálózat bővítését intenzívebbé teszi, és újragondolja a vállalati stratégiáját a fejlesztésekre, bővítésekre vonatkozóan – írja a Spar.

Hogy pontosan hogyan tervezik az átalakítást, azt egyelőre nem tudni, mivel „Magyarország ötödik legnagyobb munkáltatójának 2015. évi terveit, illetve álláspontját az aktuális piaci trendekről, valamint az új törvényi szabályozásokról" a jövő szerdán tartandó sajtótájékoztatón jelentik be.

Korábban a Nemzetgazdasági Minisztériumm nevében Orbán Gábor  azzal reagált   a Spar panaszaira , hogy azért kell sokkal durvábban visszahozni a 2012-ben kivezetett kisker különadót más néven, mert épp  jól működik a rendszer

Külön érdekes lehet a hazai kiskereskedelemben az, hogy ha a büntetőadó miatt a Spar vagy akár általában a külföldi cégek aktívabban kezdenek franchise-zal terjeszkedni. Ekkor ugyanis nemcsak a vásárlókért lesznek versenyben a CBA-val, Coop-pal, Reállal, hanem a partnerekért is.

Ha ugyanis kedvezőbb, átláthatóbb feltételeket kínálnak a mostani boltoknak, vagy ha mondjuk kisebb az esély, hogy a tulaj erőszakkal felvásárolja a franchise legjobb boltjait, akkor az egyes szerződésektől függően elképzelhető, hogy elhódítsanak más franchise-tól is több jó forgalmú boltot. Így akár az is megtörténhet, hogy a törvény végül pont a reménybeli kedvezményezettek kárára sül el. Persze azt sem érdemes elfelejteni, hogy bármikor és bármiért ki lehet vetni bármilyen új adót, akár a franchise-váltásra is, mondjuk a gyerekek érdekében.