Árpád
-2 °C
3 °C

Megvan az ÁKK új vezetője

2015.01.12. 13:38

A Napi.hu értesülései szerint Nátrán Roland személyében már megvan az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) új vezetője. Nátrán korábban államtitkár is volt, ezt követően pedig a tavalyi év végéig az Eximbank-csoport vezérigazgatója volt.

Varga Mihály hétfő reggel beszélt arról, hogy Töröcskei István már csak az új vezető kinevezéséig látja el feladatát. Az új vezetőről hamarosan megszületik a döntés, „vannak nevek a fejemben” – mondta.

A Napi.hu által megkérdezett pénzügyi szakértők szerint a nemzetgazdasági tárca korábbi és jelenlegi vezetése közti ellentét miatt nem derül ki egyből, hogy ki váltja Töröcskeit az ÁKK élén. A Matolcsy György és Varga Mihály közt kialakult véleménykülönbségre utalhat a Széchenyi Bank csődjének kezelése is.

Az ÁKK vezérigazgatója azután jelezte lemondási szándékát, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszavonta a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. tevékenységi engedélyét. A banknak Töröcskei a többségi tulajdonosa, de nehezen érthető módon 2013-ban az állam is beletett 3 milliárd forintot a mi pénzünkből. Pedig a bank már az állami tulajdonszerzés előtt is elég  furcsán működött . Később az MNB kedvezményes hiteleiből pumpálta fel magát 50 milliárd forint feletti mérlegfőösszegre.

A bankfelügyeleti funkciót is ellátó MNB már tavaly áprilisban felszólította Töröcskeit - mint többségi tulajdonost - a bank tőkehelyzetének rendezésére. A jegybank ezt követően még három alkalommal ismételte meg a felszólítást - eredmény nélkül. A Napi.hu úgy tudja, hogy a csőd bejelentését éppen a nemzetgazdasági tárca vezetője akadályozta meg - a jegybank ellenében. Erre végül is 2014. december közepén került csak sor.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?