Megvan az ÁKK új vezetője

2015.01.12. 13:38

A Napi.hu értesülései szerint Nátrán Roland személyében már megvan az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) új vezetője. Nátrán korábban államtitkár is volt, ezt követően pedig a tavalyi év végéig az Eximbank-csoport vezérigazgatója volt.

Varga Mihály hétfő reggel beszélt arról, hogy Töröcskei István már csak az új vezető kinevezéséig látja el feladatát. Az új vezetőről hamarosan megszületik a döntés, „vannak nevek a fejemben” – mondta.

A Napi.hu által megkérdezett pénzügyi szakértők szerint a nemzetgazdasági tárca korábbi és jelenlegi vezetése közti ellentét miatt nem derül ki egyből, hogy ki váltja Töröcskeit az ÁKK élén. A Matolcsy György és Varga Mihály közt kialakult véleménykülönbségre utalhat a Széchenyi Bank csődjének kezelése is.

Az ÁKK vezérigazgatója azután jelezte lemondási szándékát, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszavonta a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. tevékenységi engedélyét. A banknak Töröcskei a többségi tulajdonosa, de nehezen érthető módon 2013-ban az állam is beletett 3 milliárd forintot a mi pénzünkből. Pedig a bank már az állami tulajdonszerzés előtt is elég  furcsán működött . Később az MNB kedvezményes hiteleiből pumpálta fel magát 50 milliárd forint feletti mérlegfőösszegre.

A bankfelügyeleti funkciót is ellátó MNB már tavaly áprilisban felszólította Töröcskeit - mint többségi tulajdonost - a bank tőkehelyzetének rendezésére. A jegybank ezt követően még három alkalommal ismételte meg a felszólítást - eredmény nélkül. A Napi.hu úgy tudja, hogy a csőd bejelentését éppen a nemzetgazdasági tárca vezetője akadályozta meg - a jegybank ellenében. Erre végül is 2014. december közepén került csak sor.