Tudja, mennyien adóznak albérlet után?

2015.01.12. 11:38

Kíváncsi rá, hogy vajon mennyien adják ki a lakásukat albérletbe? Erről sokat nem fog megtudni, ugyanis sem az adóbevétel nagyságáról, sem a befizetők számáról nem tudott adatokat közölni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), amikor a Napi.hu arról érdeklődött, hogy hányan fizetnek adót Magyarországon az albérletek után. 

Ez azért van így, mert a NAV egész egyszerűen nem vezet olyan statisztikákat, amik azt mérnék, hogyhogy mennyiért adják ki a lakásokat, valamint, hogy hány kiadott ingatlan van jelenleg Magyarországon.

2013-ban az szja-bevallásban az ingatlan kiadásából származó jövedelmeket az "Önálló tevékenységből származó jövedelem" kategóriában kellett szerepeltetni. Ebbe viszont olyasmik is beletartoznak, mint például az ingóság bérbeadásából, vagy a magánóraadásból származó jövedelmek, ezért az albérletekkel kapcsolatban a NAV-nak nincs külön adata.

Ha kiderül, hogy valaki nem fizet adót lakás bérbeadása után,

a NAV a be nem fizetett adó összegének 50 százalékára bírságolhatja az illetőt, és még az adót is be kell fizetnie.

A Napi.hu kérdésére a NAV azt mondta, általában állampolgári bejelentések alapján tudnak bírságolni.A bejelentésekben leggyakrabban azt kifogásolják, hogy a kifizetett bérleti díjról, illetve a szálláshely díjáról semmiféle bizonylatot, írásos dokumentumot nem kapnak, s ennek hiányában reklamációra később nincs módjuk.

Az utóbbi időben az interneten meghirdetett szállások kapcsán is egyre több bejelentés érkezik a NAV-hoz. A netes hirdetéseket egyébként az adóhatóság fokozottan ellenőrizni.