Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tudja, mennyien adóznak albérlet után?

2015.01.12. 11:38

Kíváncsi rá, hogy vajon mennyien adják ki a lakásukat albérletbe? Erről sokat nem fog megtudni, ugyanis sem az adóbevétel nagyságáról, sem a befizetők számáról nem tudott adatokat közölni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), amikor a Napi.hu arról érdeklődött, hogy hányan fizetnek adót Magyarországon az albérletek után. 

Ez azért van így, mert a NAV egész egyszerűen nem vezet olyan statisztikákat, amik azt mérnék, hogyhogy mennyiért adják ki a lakásokat, valamint, hogy hány kiadott ingatlan van jelenleg Magyarországon.

2013-ban az szja-bevallásban az ingatlan kiadásából származó jövedelmeket az "Önálló tevékenységből származó jövedelem" kategóriában kellett szerepeltetni. Ebbe viszont olyasmik is beletartoznak, mint például az ingóság bérbeadásából, vagy a magánóraadásból származó jövedelmek, ezért az albérletekkel kapcsolatban a NAV-nak nincs külön adata.

Ha kiderül, hogy valaki nem fizet adót lakás bérbeadása után,

a NAV a be nem fizetett adó összegének 50 százalékára bírságolhatja az illetőt, és még az adót is be kell fizetnie.

A Napi.hu kérdésére a NAV azt mondta, általában állampolgári bejelentések alapján tudnak bírságolni.A bejelentésekben leggyakrabban azt kifogásolják, hogy a kifizetett bérleti díjról, illetve a szálláshely díjáról semmiféle bizonylatot, írásos dokumentumot nem kapnak, s ennek hiányában reklamációra később nincs módjuk.

Az utóbbi időben az interneten meghirdetett szállások kapcsán is egyre több bejelentés érkezik a NAV-hoz. A netes hirdetéseket egyébként az adóhatóság fokozottan ellenőrizni.