A gyógyszeresek is kivannak az ekáertől

2015.01.26. 16:46

Újabb iparágat akasztott ki a sokak által elhamarkodottan bevezetett online árukövető rendszer (ekáer): a Világgazdaság cikke szerint a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége arra hívta fel a figyelmet, hogy ha a március 1-jéig kitolt próbaidő után is a jelenlegi formájában maradna hatályban marad a rendszer, az komolyan veszélyeztetheti a magyar gyógyszerpiacot.

A szövetség szerint az a baj a rendszerrel, hogy a gyógyszerek nagy része külföldről érkezik Magyarországra, viszont csak itthon érvényesek az adminisztratív előírások. Ha viszont az országba érkező gyógyszerszállítmány valamiért nem felel meg az előírásoknak, akkor a szabályok szerint vissza kell fordítani a határon. A gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége szerint ez hátrányosan érintené a lakosságot.

A nagykereskedők szerint a megoldás az lehetne, ha a gyógyszerek és gyógyszer-alapanyagok mentesülnének a bejelentési kötelezettség alól. Azzal is érvelnek, hogy a gyógyszeripart már így is szigorúan ellenőrzik, ráadásul az áfa itt csak 5 százalék, tehát túlzás, hogy a gyógyszerekre is kiterjesztik a szigorúbb ellenőrzést.