Emma
6 °C
11 °C

Nem minden kiemelt adózót ellenőrzött a NAV

2015.03.11. 12:21 Módosítva: 2015.03.11. 17:02

Kijött az Állami Számvevőszék oldalán egy NAV-ellenőrzés rövid összefoglalója, amit részben a kiemelt adózók vizsgálatával összefüggésben tartottak. Az ÁSZ szerint kiderült egy sereg belső működési hiányosság, továbbá az, hogy a NAV-nál hogyan nem tartják be a saját belső szervezeti szabályaikat – itt elolvashatja részletesen a főbb megállapításokat.

Ami viszont a kitiltási botránnyal kapcsolatban érdekesebb lehet, az az, hogy az ÁSZ elismeri: a NAV a törvényi kötelezettsége ellenére valamiért háromévente se ellenőrizte a kiemelt adózók mindegyikét. Ezek közül legfeljebb mintegy 30 szerencsés nagyvállalat lehet ilyen, mivel  a nagyjából 3000 kiemelt adózó 1 százalékát nem ellenőrizték egyáltalán. A NAV 2009 és 2013 közötti ilyen jellegű működését sikerült mostanra megnézni.

nav04 600
Fotó: Állami Számvevőszék

Emellett „az adózásban betöltött meghatározó súlyuk ellenére, a kiemelt adózói körben az adóztatásra és ellenőrzésre vonatkozó belső szabályozók kialakítása a jogszabályokban előírtakkal nem volt minden esetben összhangban, illetve kiadásuk késedelmesen, vagy nem történt meg".

Érdekes még, hogy 2009-ről 2013-ra az adó- és vámszakmai terület által nyilvántartott hátralékállomány 2078,5 milliárd forintról 2260,9 milliárd forintra nőtt. Ennek több mint 97 százaléka megállapított, de a magyarországi szereplők által be nem fizetett adó volt. Mindezt úgy, hogy elévülés, behajthatatlanság és egyéb indokok miatt a NAV 3800 milliárd forintnyi adóról és egyéb behajtandó követeléséről az időszak alatt örökre le is mondott.

Jó tudni, hogy ezek érdekesek, de ilyen szintű megállapításokat le szokott írni az ÁSZ szinte mindig, nem különsebben részletezik a témákat és semmilyen következménye nem kell, hogy legyen a feltárt hiányosságoknak.

2012-ben a költségvetés ellenőrzésekor például megtalálhatunk olyat, hogy: "a NAV a vagyonszerzési illetékügyi eljárásokat hatályos belső eljárási rend nélkül folytatta le, amely a kontrollok működése szempontjából kockázatot jelent." Vagy hogy ha valaki fizetési enyhítési kérelmet intézett hozzájuk, akkor csaknem 50 százalék eséllyel utána a saját belső és a törvényi szabályokat sem betartva járt el vel szemben a NAV. Vagy hogy amikor a NAV behajthatalannak ítélt meg egy követelést, akkor az esetek 52 százalékában nem tartott be a vonatkozó jogszabályokat és belső szabályokat. 

Az NGM azt közölte, hogy durva hibát most sem tárt fel az ÁSZ, ők pedig megmondták a NAV-nak, hogy adóhatóság saját hatáskörben intézkedjen ott, ahol valami az ÁSZ szerint sem stimmelt.