Nincs miből visszafizetni az állam DRB-s segélyét

2015.03.13. 07:52

Nagyon kedves gesztus, de nem sok problémát old meg, hogy az állam gyorssegélyt adott a DRB-károsult önkormányzatoknak: a Világgazdaság cikke szerint a legtöbb önkormányzatnak fogalma sincs, miből fizeti majd vissza a segítséget júniusban.

A kormány március 4-én döntött arról, hogy a Buda-Cash-botrány és a DRB-Bankcsoport bezárása miatt legnehezebb helyzetbe került 67 önkormányzatnak összesen 244,71 millió forintot ad, de azt csak előre meghatározott célokra lehet költeni és június 30-ig vissza kell fizetni.

Ez viszont sok önkormányzatnak nehézkes lesz, sok bajban lévő településen ugyanis alacsonyak a helyi adóbevételek és azoknak is megvan már a helye a költségvetésükben. A DRB bankokban tipikusan sokkal több pénz ragadt, mint amennyit az államtól kaptak, viszont annak csak egy részét kapják majd vissza kártérítésként (pl. az önkormányzati alapítványok és cégek betéteinek egy részét), így mindenképpen sok pénz elveszik.

Van olyan önkormányzat, ami azt reméli, hogy tudnak majd az önkormányzatok működőképességének megőrzése céljából biztosított (müki) támogatásokra pályázni, és így kigazdálkodni, hogy júniusban törleszteni tudják az állami segítséget.