Gusztáv
-8 °C
-1 °C

40 milliárdos csalásról beszélt a volt NAV-os

2015.04.02. 08:56 Módosítva: 2015.04.02. 09:35

A Népszava perben áll Dávida Mariannával, a NAV ellenőrzési főosztályvezetőjével, amiért egy másik laptól átvették, hogy ő is az USA-ból korrupció miatt kitiltottak közt lehet. Az ügyben valamiért tanúként beidézték Hegedűs Deme Zsoltot, a NAV Kiemelt Ügyek Adóigazgatóságának egykori vezetőjét is.

A lap szerint viszont Hegedűs vallomásában adótitkot nem sértő formában beszámolt egy konkrét esetről, melyben Dávida egy konkrét cég revizori vizsgálatába beavatkozva közvetve megakadályozta egy – egyébként amerikai – vállalat mintegy 40 milliárd forintos adókülönbözetének okát feltáró, nyomozóhatósági vizsgálatát.

Hegedűs szerint hiába tártak fel súlyos összegű adókülönbözetet, Dávida

egyértelműen utasításba adta, hogy a revizor ne írja bele jelentésébe az adóeltérést.

Minderre és a NAV-vezető más, tegnap idézett, igen súlyos kijelentéseire három másik tanú is van, közülük egyet eltávolítottak, egy másik pedig maga távozott a NAV-tól, Hegedűst pedig igazgatói posztjáról váltották le a konfliktusos vizsgálat után nem sokkal - hangzott el a vallomásban a lap szerint.

Az Átlátszó is ott volt a tárgyaláson, amiről videót is készítettek. Hegedűs vallomásából az derül ki, hogy az említett vizsgálat nagyjából két éve volt, és Dávida mellett Somos Katalin a központosított ellenőrzésért felelős főigazgató is jelezte a KÜIG felé, hogy elégedetlen a vizsgálat eredményeivel. Hegedős elmondta, hogy 2011-ben Somos helyettese, Rákosa Melinda egy megbeszélésen jelezte az érintett adóhatósági vezetőknek, hogy el kell engedni az ügyet.