Pluszpénzt kérnek a fuvarozók ekáerezésért

2015.04.14. 07:17

Idén január 1-jétől a termékeiket szállító cégeknek az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszerben (ekáer) jelezniük kell a Nemzeti Adó- és Vámhatóság (NAV) felé, ha valamit szállítanak, illetve a szállítmány részletes adatait is meg kell adniuk. Ezt alapból a megbízónak vagy a címzettnek kell megtennie, az Mno.hu szerint azonban egyre gyakrabban végzik az adminisztrációt a fuvarozók, akik ezért pénzt is kérnek.

A lap cikke szerint 5-10 eurót kérnek el egy rendszámért, azt viszont pontosan nem tudni, hogy hány fuvarozó vette fel ezt extra szolgáltatásnak, csak azt tudni, hogy egyre többen. A helyzet viszont egy név nélkül nyilatkozó könyvelő szerint sem a fuvarozónak, sem a megbízónak nem túl jó.

Olyan szállítmányozókról is hallani, akik addig nem is hajlandóak megszervezni a fuvart belföldön, amíg nem engedik meg nekik, hogy ők intézzék az ekáer-azonosító beszerzését. A könyvelő szerint teljesen igazuk van, hiszen így kisebb a valószínűsége, hogy hibás a kitöltés, ezért gyorsabban tudnak dolgozni.

Valójában eddig is mi viseltük az ellenőrzések minden terhét. Egy vámhatósági vizsgálat legalább egy óráig tart. A késést természetesen sem a magyar, sem a külföldi megbízó vagy címzett nem méltányolja. Ha késünk, az azzal járó kötbért nem fizetik meg helyettünk

– mondta egy fuvarozással foglalkozó cég tulajdonosa a lapnak.