Kevesebben mossák az államnál a pénzüket

2015.04.24. 09:17

A Magyar Nemzet információi szerint eddig az idén még csak 98 új stabilitás megtakarítási számlát nyitottak a bankoknál, vagyis kevesebben mossák legálisan tisztára a pénzüket, mint korábban.

A stabilitás megtakarítási számlák, vagy SMSZ-ek azok a számlák, amiket 2013 óta lehet nyitni, és amikbe az ember egyszer elutalhat legalább 5 millió forintot, ami után még nem adózott, hogy abból államkötvényeket vegyenek neki. Ha így tesz, az állam nem kérdezi meg, honnan van a pénz, vagyis

tulajdonosa adóamnesztiát kap.

Pontosabban a Magyar Nemzet cikke szerint ha a NAV visszamenőleg bizonyítani tudja valahogy, hogy a SMSZ-re került pénzünk után nem fizettünk az államnak semmit, vagy ha kiderül, hogy mondjuk a maffia vagy terrorszervezetek pénzéből tömjük az államot, akkor még bajba kerülhetünk.

A bevezetéskor az állam célja az volt, hogy ahelyett, hogy külföldön tartják az emberek a pénzüket, inkább hozzák haza és adják az államnak, iszen az is pénz, nem is kevés. A program 2013-as indulása óta összesen 708 ilyen számlát nyitottak, amikre 44,9 milliárd forintot utaltak el. Eddig minden negyedévben legalább 105 új számla nyílt, úgyhogy a mostani 98 viszonylag kevésnek számít, ők 7,1 milliárd forintot mostak tisztára az államon keresztül.